Hogeschool van Amsterdam

Ben Kröse over technologie in Amsterdamse zorg

6 feb 2015 12:31

Wat zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van zorg en technologie in Amsterdam? Op maandagavond 2 februari gaf Ben Kröse het startsignaal voor een reeks interactieve lezingen in CREA. ‘Sensoren hangen tegenwoordig overal.’

Door Leander Ruivenkamp – 6 februari 2015

Ben Kröse begint zijn lezing maandagavond met de robotisering van de tijd waarin wij nu leven. Camera’s, sensoren en robots zijn al verder ingeburgerd dan veel mensen waarschijnlijk weten. Of hier wordt simpelweg niet bij stilgestaan. Zo staan er qua veiligheidscamera’s alleen al meer dan 300.000 geregistreerd in het boekje van minister Ivo Opstelten. Deze robotisering zal uiteindelijk, volgens Kröse, 45 procent van onze banen ‘inpikken’. Het is ook een feit dat de gemiddelde leeftijd van de Nederlandse bevolking steeds hoger ligt. De groeiende hoeveelheid vijftigplussers zal de komende jaren harder groeien. Deze ouderen hebben straks zorg nodig, terwijl de verhouding tussen zorgverleners en mogelijke zorgvragers uit balans raakt. Door deze ontwikkelingen worden de onderzoekers uitgedaagd om te kijken naar andere mogelijkheden, bijvoorbeeld door het gebruik van robots en sensoren in de zorg. Want de wereld van de zorg is aan het veranderen: grotere vraag vergt andere aanpak. Een verwikkeling van de nieuwe technologie in de zorg van morgen lijkt dus de beste oplossing.

Big data

‘Kan ik door al die sensordata meten of iemand in gezondheid vooruit of achteruit gaat’, vraagt Kröse tijdens de lezing. ‘Sensoren worden al in grote mate gebruikt. Denk aan slimme sensoren die nummerplaten registreren en volledig automatisch checken of jij je belasting hebt betaald. Of een sensor die een signaal afgeeft wanneer die ziet dat iemand in een bepaald vlak stil blijft staan. Handig op een dementie-afdeling.’ Er is meer: sensoren die bijhouden wanneer en hoe lang een persoon slaapt. Een sensor die elke ‘toilet flush’ registreert of bijhoudt in welke kamer een persoon zich begeeft. Kröse: ‘We kunnen al ontzettend veel met sensoren.’ De mogelijkheden lijken dus oneindig. Uiteraard is er een maar, want deze gigantische hoeveelheid aan informatie vergt een flexibele kijk op privacy schending. Wie mag deze gegevens wel zien, en wie beslist niet? Ook met deze vraag houdt Kröse, samen met onderzoekers van de HvA en UvA, zich bezig.

Voor of tegen?

De avond eindigt met het interactieve aspect van deze lezing. De spreker mag alle vragen en meningen van het publiek aan horen, waardoor er een prettige discussie ontstaat. De ham-vraag van deze discussie: bent u voor of tegen deze ontwikkelingen? Tot verbazing van Kröse neigt bijna de hele zaal naar voor. Kom maar op met die sensoren!