Hogeschool van Amsterdam

MIC-studenten maken eigen Pauw-uitzending

5 dec 2014 09:44

Studenten van de minor Televisie van de HvA-opleiding Media, Informatie en Communicatie (MIC) kregen dinsdagavond 2 december de kans om hun eigen versie van de talkshow Pauw te maken. Ze waren de eersten die meededen aan ‘JouwPauw’, het nieuwe project van het programma waarbij de studio wordt uitgeleend aan studenten.

Om 19:00 uur melden zeven studenten zich in de studio van Pauw op het Westergasterrein. Ze zijn gespannen, want het wordt de eerste keer dat ze een studioprogramma opnemen buiten de vertrouwde HvA-studio. Nadat het tijdschema van die avond is doorgenomen, krijgen ze nog een half uur de tijd om de talkshow van 15 minuten te repeteren. Lastminute worden nog enkele wijzigingen gemaakt in het programma.

Gelikte uitzending

De studenten van de minor Televisie hebben in slechts enkele dagen geheel op vrijwillige basis het programma voorbereid. Het was dus even doorwerken, maar ‘uiteindelijk zijn we er uitgekomen’, roepen de studenten tijdens de briefing in koor.

Om 21:15 uur is het showtime. Voor het programma staan twee gasten gepland. Koen Frijns (dichter en student aan de schrijversopleiding Creative Writing in Arnhem) en Thomas van Aalten (auteur en MIC-docent) praten onder leiding van studentpresentatrice Thirsa van Lier over het belang van lezen en de kunst van het schrijven. De hele uitzending zit gelikt in elkaar, inclusief leaders en instarts. Er worden scherpe vragen gesteld en de gasten hebben een goed verhaal te vertellen. Ze hebben het zelfs zo naar hun zin, dat het programma twee minuten uitloopt. ‘In werkelijkheid waren we al lang van zender geweest’, becommentarieert de opnameleider achteraf.

60.000 euro boete

De studenten krijgen na afloop van de show de complimenten van de crew van Pauw. ‘Jullie hebben het allemaal goed voorbereid. We wisten allemaal precies wat we moesten doen.’ Er wordt nog wel een kleine kanttekening toegevoegd, naar aanleiding van het feit dat de Jeroen Pauw van de avond het boek van Thomas van Aalten herhaaldelijk voor de camera houdt. ‘Als dit op televisie was geweest, hadden we nu een boete van 60.000 euro van de Reclame Code Commissie aan ons broek hangen’, grapt de opnameleider.

JouwPauw

JouwPauw is het nieuwe project van Jeroen Pauws talkshow Pauw. Daarvoor kunnen groepen studenten zich aanmelden om voorafgaand aan de reguliere uitzending van Pauw in de studio hun eigen versie van het programma op te nemen. Vervolgens kunnen ze de uitzending van Pauw bijwonen. Het initiatief is gestart om de studio van Pauw goed gevuld te krijgen op het late tijdstip. Voor de mediastudenten is het interessant omdat ze nu niet alleen klapvee zijn, maar ook ervaring opdoen in de praktijk. Het project is voor een groot deel tot stand gekomen door MIC-student Tim Woodley, die stage loopt bij het BNN-VARA-programma.

Geschreven door Jos Willemsen