Hogeschool van Amsterdam

"Op de middelbare school organiseerde ik elk jaar een jeugdtennistoernooi. Heel leuk om te doen. In de zesde klas van het gymnasium wist ik nog steeds niet welke universitaire studie ik moest kiezen. Daarom besloot ik mijn passie te volgen: het managen en organiseren van sport. Met de keuze voor Sportkunde – leerroute SM&O doorbrak ik het stramien van vwo naar wo en dat is mij goed bevallen.

Ik streef altijd naar het hoogst haalbare en daarom ging ik voor een stageplek bij de KNVB.

Tim: student - Sportkunde

Ultieme stageplek: de KNVB

Voetbal is de grootste sport in Nederland. Bijna iedereen houdt zich -in meer of mindere mate- bezig met deze sport. Zelf ben ik naast tennis ook gek van voetbal. Ik streef altijd naar het hoogst haalbare en daarom ging ik voor een stageplek bij de KNVB. Het bleek minder lastig te regelen dan ik dacht. Tijdens de minor High Performance Sport besprak ik met docent Remco Koopmeiners mijn stagewens. Al snel daarna had ik een gesprek met Tijn Kruize, oud-student van mijn opleiding en inmiddels teammanager van Jong Oranje en coördinator van het teammanagement van de nationale jeugdselecties. Remco begeleidde Tijn destijds met zijn afstudeeronderzoek en had dus zo de juiste connecties.

Online platform

Officieel is Tijn mijn stagebegeleider, maar in de praktijk loop ik stage bij alle teammanagers van de KNVB. De hoofdopdracht van mijn stage is het inrichten van een online platform voor het teammanagement, waarbij elke teammanager informatie over spelers, staf, hotels, speellocaties en vrijwilligers opslaat. Alle informatie is zo voor iedereen toegankelijk en goed bewaard. Daarnaast doe ik veel praktijkervaring op tijdens trainingen en toernooien. Zo hielp ik als assistent-toernooidirecteur met het organiseren van de Elitetoernooien van JO17 en MO17, die zich allebei plaatsten voor het EK. De jongens zijn daarna zelfs Europees kampioen geworden!

Nieuwe gezichten

De KNVB is een grote organisatie met honderden werknemers, die niet allemaal dagelijks op kantoor werken. Je ziet dus vaak nieuwe gezichten en soms zie je mensen een tijdje niet, als ze bijvoorbeeld voor werk in het buitenland zitten. Op kantoor zijn de verschillende afdelingen in een paar grote flexwerkruimtes ondergebracht. In het begin zat ik elke dag naast een onbekende collega. Het duurde daarom even voordat ik mensen echt wat beter leerde kennen, maar uiteindelijk is het leuk dat je op deze manier een groot netwerk opbouwt.

Werken én afstuderen bij KNVB

Direct na mijn stage ga ik parttime aan de slag bij de KNVB. De vrouwen en meiden presteren heel goed en dat zorgt voor een hogere werkdruk voor de teammanager. Ik ga hem ondersteunen. Mijn nieuwe baan begint meteen al goed. In mijn eerste klus mag ik meteen mee met MO16 naar het Nordic Tournament in Noorwegen als video-analist en assistent-teammanager.

Na de zomer start ik ook met mijn afstudeerstage en -onderzoek bij de KNVB. Dat is een half jaar later dan gepland, maar hierdoor kreeg ik de kans om nog vóór mijn afstuderen een semester fulltime bij de KNVB stage te lopen. De komende tijd gaan we mijn afstudeeropdracht op papier zetten. Het wordt sowieso een onderzoek voor het teammanagement, de plek waar ik me helemaal thuis voel.

Toekomstdroom

Om vrije studiepunten te verdienen, organiseerde ik in mijn derde jaar een fietsreis om het Victoriameer in Afrika voor het goede doel. Deze reis van 2.000 kilometer legde ik in mijn eentje af. Daarmee haalde ik 3.000 euro op voor A-STEP; een organisatie in Kenia die jongeren empowered en nauw verbonden is aan Sportkunde – leerroute SM&O. Aansluitend maakte ik met mijn vriendin een rondreis door Marokko. Beide ervaringen hebben mij doen beseffen dat ik meer van de wereld wil zien. Na mijn afstuderen hoop ik dan ook op drie dingen: werken als teammanager voor de KNVB, doorstuderen in een bepaald vakgebied en nieuwe landen, culturen en natuur ontdekken. De ultieme combinatie voor mij!"