Hogeschool van Amsterdam

Maud

Testimonial

Eerstejaarsstudent Maud had in 4-havo geen idee welke studie ze wilde doen na haar eindexamen. Haar gymdocent en mentor vertelde haar over Sportkunde – leerroute SM&O. Na een bezoek aan een open dag was ze meteen enthousiast.

Natuurlijk wordt er verwacht dat je sportief bent, maar sport is bij ons een middel en geen doel.

Maud: student - Sportkunde

Waarom Sportkunde – leerroute SM&O?

"De sfeer bij de opleiding tijdens de open dag voelde vertrouwd aan, terwijl ik er nog nooit was geweest. De docenten waren erg vriendelijk en de studenten super behulpzaam. De opleiding zelf leek mij ook heel erg leuk. Ik houd van sporten en de economische vakken lagen mij ook altijd goed op de middelbare school. Ik wil geen gymdocent worden, maar in de sportbranche werken of een eigen onderneming starten."

Hoe sportief ben je?

"Ik tennis en hockey een paar keer per week, maar loop zeker geen marathons. In eerste instantie was ik bang dat dit wel nodig was voor de opleiding, maar dit is absoluut niet het geval. Natuurlijk wordt er verwacht dat je sportief bent, maar sport is bij ons een middel en geen doel."

Hoogtepunt tot nu toe?

"De projectweek met alle eerstejaars in de Ardennen staat hoog op mijn lijst. Die week is bedoeld om jouw klas hechter te maken. Je doet veel spellen en andere toffe activiteiten, zoals abseilen, boogschieten en een nacht op bivak. Ook vond ik alle evenementen erg leuk. In het eerste semester organiseer je bijvoorbeeld een intern evenement met een aantal klasgenoten. Je organiseert dit evenement voor een paar klassen uit het eerste jaar. Wat voor een evenement, mag je helemaal zelf bepalen met je groep. Door deze opdracht leer je wat echt samenwerken is en hoe je een evenement in elkaar zet."

Ardennenweek

Hoe is de sfeer op de faculteit?

"De sfeer bij onze faculteit is super relaxed. Er hangt een rustige sfeer en iedereen is bereid om elkaar te helpen. Er wordt in tussenuren getafeltennist, en heb je zin om mee te doen dan kan je dit gerust vragen en meedoen. Maar ook over schoolwerk kun je iedereen vragen je te helpen. En verder is de SooS, de huiskamer van de faculteit, meestal open. Op dinsdag- en donderdagmiddag gaat ook de bar open. De meeste studenten komen een biertje drinken en iedereen staat hier lekker met elkaar te kletsen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook mariokarten, bierpong spelen of een potje darten. Gezelligheid staat bij de SooS voorop.

Hoe is het contact tussen docenten en studenten?

"Alle docenten waar je les van hebt, proberen je in de eerste weken zo snel mogelijk bij naam te leren kennen. We spreken elkaar aan met voornaam en zeggen elkaar gedag in de gangen. Je kunt binnenlopen bij de docenten in hun kantoor als je toch net niet helemaal uit de stof komt. Heel fijn dus."

Minder leuk aan de opleiding?

"Dat we naar de vierde etage met de trap moeten in plaats van met de lift. Maar dat komt waarschijnlijk omdat we een sportfaculteit zijn. Maar ja, daar zijn we allemaal zo sportief voor toch? En wat minder handig is, is de locatie van onze faculteit. Omdat we sportvelden en sportzalen nodig hebben, ligt onze faculteit buiten het centrum van Amsterdam. Daarom is het iets minder goed bereikbaar met het openbaar vervoer."

Tip voor aankomende eerstejaars?

"Oh die heb ik genoeg.

  • Wees jezelf, je bent niet voor niets uitgekozen voor deze opleiding.
  • Doe mee aan de introductieweek, maar ook aan andere activiteiten bij opleiding.
  • Probeer af en toe een gesprek te voeren met ouderejaars.
  • Begin op tijd met je schoolwerk (scheelt je heel veel stress).
  • En geniet vooral van je studietijd!"