Hogeschool van Amsterdam

Lotte

Testimonial

Lotte geeft voetbaltraining

Het is best lastig een studie te kiezen als je pas 16 bent. Ik heb regelmatig getwijfeld over een tussenjaar. Dan had ik wat langer de tijd om na te denken over mijn studiekeuze. Ik ben altijd bezig geweest met sport, deed aan turnen, voetbal en paardrijden. Eigenlijk best een gekke combinatie, maar voor mij klopte het.

De afgelopen maanden heb ik mij tijdens mijn stage bij AFC Ajax kunnen ontwikkelen als persoon, trainer/coach en als docent.

Student: Lotte - ALO

Fanatiek in de gymles

Bij gym wilde ik altijd overal de beste in zijn en dit fanatisme nam steeds meer toe op de middelbare school. Mijn gymdocenten tipte mij dan ook wel eens over de ALO. Dit klonk mij goed in de oren. Ik vond het leuk om voor groepen te staan, interessant om iets met sport te doen en mensen te helpen. Achteraf gezien ben ik blij dat ik niet heb gekozen voor een tussenjaar, want de ALO is een perfecte keuze geweest. Zeker als ik kijk waar ik nu sta en wat ik tot nu toe allemaal bereikt heb.

Sportlicentie halen

In het tweede jaar van de opleiding kiest elke student een sportlicentie. Ik koos voor de voetballicentie UEFA C. Hiervoor liep ik stage bij AFC’34 in Alkmaar. Deze voetbalclub gaf mij het seizoen daarop, na het behalen van mijn voetballicentie, gelijk het vertrouwen om een eigen team te coachen en te trainen. Ik wil zo veel mogelijk trainerservaring opdoen om steeds een stap verder te komen.

Momenteel ben ik trainer en coach van de JO10-2 bij AFC'34; deze jongens spelen in de hoofdklasse H. Aankomend seizoen ga ik weer in stapje hoger en word ik de trainer en coach van de JO10-1; zij spelen in hoofdklasse A. Ik merk dat ik door mijn ALO-opleiding beter begrijp wat er in de koppies van de spelers rondgaat. Door de verschillende sportvakken heb ik het gevoel dat ik net iets extra’s aan de voetbaltraining kan toevoegen.

Stage bij Ajax

Momenteel zit ik in mijn derde jaar en loop ik voor de minor Sportcoaching stage bij AFC Ajax. Later wil ik namelijk graag werken bij een Betaald Voetbal Organisatie, het liefst als trainer/coach. AFC Ajax is een geoliede machine waar ik heel veel kan leren. Aan de kant van de Ajax vrouwen geef ik trainingen aan jonge talenten en loop ik mee bij de trainingen van het Talententeam (O19). Daarnaast verwerk ik onder andere statistieken en organiseer ik wedstrijddagen.

Lotte geeft voetbaltraining aan jonge meiden

Hoogtepunten: propedeusediploma en Ajax stage

Het behalen van mijn propedeuse is een absoluut hoogtepunt. Het eerste jaar bij de ALO vond ik best zwaar. Het vele sporten in combinatie met de pittige theorievakken vond ik lastig. Ik had mezelf voorgenomen om in ieder geval 50 studiepunten te halen zodat ik over kon naar het tweede jaar. Doordat ik het zo zwaar had, moest ik mijn sociale leven tijdelijk op een lager pitje zetten. Uiteindelijk heb ik toch alle 60 punten gehaald en mijn propedeuse in één jaar gehaald. Daar ben ik nog steeds heel trots op.

Ook mijn stage bij AFC Ajax is een hoogtepunt. Docent Klaas Boomars heeft mij geholpen om in contact te komen met AFC Ajax. Dit laat zien hoe betrokken de ALO-docenten met hun studenten zijn. De afgelopen maanden heb ik mij bij AFC Ajax kunnen ontwikkelen als persoon, trainer/coach en als docent. Ik kreeg bij AFC Ajax veel ruimte waardoor ik uitgedaagd werd om initiatieven te nemen en vragen te stellen. Ik heb niet alleen meegekeken, maar ook echt leiding mogen nemen.

Volle week

Het tweede jaar bij de ALO ging beter dan het eerste jaar omdat ik wist waar ik tegenaan kon lopen en mij dus beter kon voorbereiden. Nu in het derde jaar heb ik het ook best zwaar, maar dat komt vooral omdat ik teveel tegelijk wil doen. Mijn weken zijn altijd wel volgepland: Ajax, AFC’34, slapen en dat vrijwel elke dag. Ik houd weinig tijd over voor een sociaal leven, maar dat heb ik er zeker voor over.

Uitdagingen als docent

Ik vind groepsprocessen onwijs interessant, evenals wat er bij iemand in zijn hoofd omgaat. De vakken Psychologie en Pedagogiek trekken mij daarom erg aan. De theorie toepassen in de praktijk is altijd weer een uitdaging. Als het dan lukt, geeft het mij een kick. Dat is waar ik het voor doe. Leerlingen die iets moeilijker te doorgronden zijn, bieden mij extra uitdaging.

Toekomstplannen

Mijn doel is om een professionele voetbaltrainer te worden. Ik wil dan ook zo snel mogelijk starten met mijn trainerslicentie UEFA B en A om verder te ontwikkelen als trainer. Na de ALO wil ik Psychologie studeren en mij specialiseren in Sportpsychologie. Zo hoop ik meer inzicht te krijgen in de gedachtes van de sporters en hen op deze manier beter te helpen. Maar voor mij staat het geven van trainingen momenteel op nummer één.

Trainer en coach bij KNVB

Bij de KNVB ga ik aankomend seizoen naast mijn opleiding aan de slag als trainer en coach van de MO12 Noord-Holland. Dit zijn zeer getalenteerde meiden die door de KNVB gescout worden en vervolgens kans maken om in de MO12 van Noord-Holland te komen. Uiteindelijk met het doel om later eventueel in de nationale jeugdselecties te komen. Hier heb ik heel veel zin in.