Lenno Munnikes vertrekt bij opleiding Voeding en Diëtetiek

20 mei 2020 10:00 | Faculteit Bewegen, Sport en Voeding

Lenno Munnikes, opleidingsmanager bij Voeding en Diëtetiek, verlaat na zeven jaar de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Per september start hij bij de Flevo Campus als hoofd Onderzoek, daarnaast gaat hij aan de slag voor het lectoraat Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten).

Lenno Munnikes

Voeding en diëtetiek is meer dan calorieën tellen en de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Voeding is óók een goed product in de markt zetten, waarbij je rekening houdt met dierenwelzijn en duurzaamheid, met het dieet van de toekomst. En voeding is niet los te zien van omgeving: wat we lekker vinden vanuit onze eetcultuur, én wat er vooral voor het grijpen ligt in (hoge)schoolkantine of supermarkt.

Met die brede visie op voeding heeft Lenno Munnikes vanaf 2013 de opleiding Voeding en Diëtetiek vernieuwd. Onder zijn leiding werd ‘productontwikkeling’ binnen de opleiding verder gebracht. Studenten maken hun eigen duurzame snacks in het Food Lab, van bananenbrood tot eiwitrijk ijs , en testen in de praktijk hoe die in de smaak vallen.

“Het leek ons leuk om ook echt iets met hun producten te doen,” aldus Munnikes. Het bananenbrood ligt dan ook al langer op HvA-locaties, snacks worden ingezet bij duurzame lunches van de UvA en eetcafé Oerknal (sportcentrum USC) serveert vegan stamppotten van studenten. Inmiddels gaan bepaalde producten nu ook echt de markt op.

De deuren open

De laatste jaren heeft de opleiding Voeding en Diëtetiek haar deuren geopend naar de stad, zegt Munnikes: “Voorheen waren studenten vooral bezig binnen hun eigen faculteit. Maar in de stad liggen zoveel kansen voor onze expertise.” Die kansen heeft de opleiding gegrepen: zo werken Voedingstudenten met de gemeente samen aan de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht (AAGG) op middelbare scholen. En komend studiejaar gaan studenten samen met Albert Heijn het voedselaanbod gezonder maken in de filialen rond middelbare scholen in Amsterdam.

Student als partner

‘Voedselomgeving’ wordt een onderwijsproject binnen het nieuwe curriculum van de opleiding, dat in september ingaat. Ook is een nieuwe masteropleiding Master Food Media & Design in de maak, die naar verwachting in september 2021 start.

“Ik kreeg weleens het verwijt met hippe dingen bezig te zijn”, lacht Munnikes, “Maar je moet nu eenmaal een beeld van de toekomst hebben, wil je een nieuw curriculum ontwikkelen en studenten voorbereiden op wat er allemaal in de stad speelt.”

Wat ziet Munnikes eigenlijk zelf als zijn grootste verdienste, terugkijkend op deze zeven jaar? “Het hiërarchische verschil tussen docenten en studenten is kleiner geworden. Mijn visie is dat de student gelijkwaardig is, en dat de docent een partner moet zijn. Ik ben blij dat dit gelukt is.”

Nieuwe rol bij Flevo Campus

Vanaf september start Munnikes in zijn nieuwe rol als hoofd Onderzoek van Flevo Campus. Daar zal hij allereerst een onderzoeksprogramma opzetten gericht op stedelijke voedselvoorziening, om vervolgens vanaf 1 januari 2021 programmadirecteur te worden. In 2021 gaat hij daarnaast één dag per week het lectoraat Cultureel Erfgoed van de Reinwardt Academie (AHK) helpen om eten, voedsel en voeding als thema op de kaart te zetten. Munnikes zet daarnaast zijn promotieonderzoek aan de KU Leuven voort naar 'eenvoudig buitenshuis eten in Amsterdam tussen 1880 en 1980’.