Hogeschool van Amsterdam

The Food Lab HvA gebruikt FBSV-restaurant als proeftuin

19 apr 2018 15:15 | Faculteit Bewegen, Sport en Voeding

Al kennis gemaakt met het bananenbrood, de linzenburgers of de 100% volkoren broodjestest in ons restaurant? Allemaal nieuwe producten ontwikkeld door studenten van The Food Lab HvA, in 2017 opgezet binnen een gezamenlijk afstudeerproject bij Voeding en Diëtetiek.

Na een evaluatie met de opleiding besloten de inmiddels afgestudeerde studenten het Food Lab project professioneler in te richten. Invloed uitoefenen op het assortiment van het Dr. Meurerhuis restaurant is tenslotte al jaren een speerpunt binnen Voeding en Diëtetiek.

Proeftuin

Studenten van The Food Lab doen onderzoek naar gezonde en duurzame voedingsconcepten. Zij gebruiken het Dr. Meurerhuis restaurant hiervoor als proeftuin. HvA-cateraar Cormet ondersteunt de studenten tijdens het productie- en verkoopproces. Een unieke samenwerking voor zowel de HvA als Cormet.

Stagiaire

Sinds september produceren en verkopen studenten van The Food Lab weer een aantal nieuwe producten in ons restaurant. Een leerzame praktijkervaring. Ook krijgt The Food Lab regelmatig externe aanvragen voor lunches van bijvoorbeeld Knowledge Mile, Fairphone en het AvL ziekenhuis. Dit zorgt weer voor meer zichtbaarheid op andere HvA-locaties. Inmiddels werkt ook de eerste stagiair van Voeding en Diëtetiek bij The Food Lab. Derdejaarsstudent Daniël Oud volgt de minor New Product Management en werkt aan opdrachten voor productontwikkeling en het verbreden van het Food Lab inkoopkanaal in de regio Amsterdam.

Voedselveiligheid

Een extern bureau toetst alle producten van The Food Lab op voedselveiligheid. Met de nodige aanpassingen maakten studenten de afgelopen maanden een verbeteringsslag in de kwaliteitscontrole van de eindproducten. De eerste resultaten van The Food Lab pilotklassen bij eerstejaarsstudenten beloven veel goeds. Tijdens de Cormet Mini Food Market in maart presenteerden zij vol trots hun spinaziebrood. Ondertussen verzamelden de studenten waardevolle feedback van bezoekers en voerden zij sensorisch onderzoek uit met andere concepten. Een aantal van deze voedingconcepten ontwikkelt The Food Lab momenteel door tot marktklare producten. Deze producten worden binnenkort toegevoegd aan het assortiment van het Dr. Meurerhuis.

Deelname WeMakeThe.City

Ondertussen zijn studenten van The Food Lab druk in gesprek met Cormet over een intensievere samenwerking en meer zichtbaarheid in het Dr. Meurerhuis. Ook doen zij onderzoek naar veranderingen in de voedselomgeving van Nieuw-West en de positieve invloed die zij hierop kunnen uitoefenen. Ook wil The Food Lab deze zomer deelnemen aan het Wemakethe.city; het grootste stadsevenement in Europa over klimaat, veiligheid, betaalbaar wonen en gezondheid.

Pop-up restaurants UvA Health Week

Tijdens de UvA Health Week (16 t/m 20 april) bemannen HvA-cateraar Cormet en The Food Lab samen twee pop-up restaurants waar bezoekers terecht kunnen met vragen over voeding. Uiteraard biedt The Food Lab in deze restaurants een selectie uit haar eigen assortiment. Je vindt de pop-up restaurants de hele week op de UvA-locaties Roeterseiland en Science Park.

Kansen genoeg dus: onderwijs in de praktijk, onderzoek in de eigen wijk en het ontwikkelen van vernieuwende producten. Wil je op de hoogte blijven van The Food Lab? Volg de studenten via Facebook of stuur een mail naar thefoodlab@hva.nl.