ISMB-student scoort met strategie voor Orliks in Warschau

13 sep 2016 14:06 | Faculteit Bewegen, Sport en Voeding

Op 9 september won ISMB-student Jerry-Roy Karg met een internationaal studententeam de beste presentatie tijdens het EASM Student Seminar in Warschau. Acht groepen presenteerden hun strategieplan voor de vernieuwing van Orliks: gratis toegankelijke en multifunctionele sportfaciliteiten in Polen. Team Karg bedacht een strategie waarbij Poolse meisjes op middelbare scholen zich inzetten als lokale ambassadeurs voor de Orliks.

Het ministerie van Sport en Toerisme bouwde tussen 2008 en 2013 meer dan 2.600 Orlik-sportfaciliteiten door heel Polen. Gemiddelde kosten: 300.000 euro. De Orliks zijn gratis toegankelijk voor iedereen, maar trekken voornamelijk (voetballende) jongens. Vijf jaar na dato verkeren de sportfaciliteiten nog steeds in prima staat, maar worden ze op managementniveau slecht beheerd. De vraag voor de studentengroepen: hoe trek je de Orliks weer vlot?

Winnende oplossing

Het idee van Jerry Roy en zijn teamleden om meisjes op middelbare scholen in te zetten als lokale ambassadeurs is geïnspireerd op de werkwijze van de Krajicek Foundation in Nederland. In hun plan krijgen de middelbare scholieren als eerste taak het organiseren van nationale volleybaltoernooien voor meisjes. Dit trekt hopelijk een meer divers publiek naar de Orliks én stimuleert meisjes om meer te bewegen. Een slim en uitvoerbaar plan volgens de jury.

Deelname HvA-studenten

In elk van de drie finalegroepen zat een student van de faculteit Bewegen, Sport en Voeding (FBSV): Fleur Bastiaens, Gwen van Beek, Jerry-Roy Karg en Julia Kruthoff van de International Sport Management & Business (ISMB) en Rick Lind van Sport, Management & Ondernemen (SM&O). HvA-docent Jan Luitzen begeleidde de studenten.

EASM-congres

De 24e editie van het EASM-congres vond dit jaar plaats in Warschau. Het congres bestaat uit een Student Seminar en een conferentie waar academici van universiteiten en hogescholen uit veertig landen hun meest recente onderzoeksresultaten presenteren op het gebied van sport management.