ALO Amsterdam bestaat 90 jaar

13 apr 2016 16:34 | Faculteit Bewegen, Sport en Voeding

Op vrijdag 15 april a.s. viert de Academie voor Lichamelijke Opvoeding van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) haar 90-jarig bestaan. Samen met studenten, docenten en alumni blikt de opleiding deze dag terug op haar rijke historie. Daarnaast komen diverse sprekers aan bod zoals Eric van der Burg (wethouder Sport en Recreatie van Amsterdam) en ALO-alumni Herbert Dijkstra (NOS-sportverslaggever) en Gerard Kemkers (voormalig schaatscoach).

In deze negentig jaar is de ALO uitgegroeid tot een opleiding die in Nederland hoogwaardige professionals aflevert op het gebied van Bewegen, Sport en Lichamelijke Opvoeding. Daarnaast werkt de academie samen met belangrijke partners in Amsterdam en omgeving zoals de gemeente Amsterdam, de Stichting Westelijke Tuinsteden, de KVLO, de UvA en de VU.

Oprichting ALO Amsterdam

In de jaren twintig namen drie gymleraren het initiatief tot de oprichting van de 'Nederlandsche Vereeniging tot Inrichting van een Wetenschappelijk Centrum tot Lichamelijke Opvoeding'. In 1925 startte de eerste lichting studenten en in 1927 vond de officiële opening plaats van de academie. De opleiding groeide al die jaren gestaag.

Midden jaren tachtig werd de ALO onderdeel van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Na een reorganisatie werd de ALO samen met de opleidingen Sport, Management en Ondernemen (SM&O) en Voeding en Diëtetiek, onderdeel van de HvA-faculteit Bewegen, Sport en Voeding. Sinds maart 2016 is opleidingsmanager Thom Terwee de opvolger van Hans Mackaaij bij de ALO.

Locaties

Vanaf 1933 was de Nicolaas Maesstraat de eerste vaste onderwijslocatie van de ALO. Vanwege het toenemende aantal studenten verhuisde de academie in 1968 naar de nieuwbouw op de Willinklaan. Deze accommodatie functioneerde prima tot begin jaren negentig. Toen groeide de opleiding opnieuw, ontstonden plannen voor een opleiding sportmanagement en ontwikkelde het digitale tijdperk zich in een rap tempo. In 2005 kreeg de ALO samen met SM&O en Voeding en Diëtetiek een nieuwe locatie op de Dr. Meurerlaan.

Succesvolle alumni

De afgelopen negentig jaar heeft de opleiding een reeks bekende sporters en sportcoaches voortgebracht zoals Rinus Michels, Louis van Gaal, Gerard Kemkers, Herbert Dijkstra, Gido Vermeulen en Ton Boot. Maar ook voor Peter Heerschop, Viggo Waas, Joep Deudekom ligt de basis van hun carrière bij de ALO.

Meer weten over het jubileumfeest en de sprekers? Bekijk het programma of stuur een e-mail naar Stephanie Hermans van de ALO: s.p.c.hermans@hva.nl.

Bron: canonlo