Hogeschool van Amsterdam

Economiestudenten helpen Amsterdamse Ondernemers met hun zaak

HvA-studenten ondersteunen ondernemers met op orde krijgen administratie

25 apr 2017 11:01 | Faculteit Business en Economie

Ex-ondernemers uit de schulden helpen door de administratie op orde te krijgen. Dat doen studenten in het project De Amsterdamse Zaak, een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, afdeling Ondersteuning Ondernemers en buurtwinkel BOOT van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Het project krijgt er nu een pilot bij: studenten gaan ook bestaande ondernemers met een minimuminkomen op deze manier helpen, om zodoende hun zelfredzaamheid te vergroten.

De 'Amsterdamse Zaak ', een initiatief sinds 2015 van de HvA en de gemeente Amsterdam via BOOT, de HvA-buurtwinkel, is sinds deze maand aangevuld met twee partners: de Nederlandse Zaak voor Ondernemers (DNZO ) en het Ondernemersklankbord (OKB ). HvA-opleidingsmanager Bedrijfseconomie Arjan van den Akker, Rob Gringhuis, voorzitter DNZO en Frank van Santen, directeur OKB ondertekenden half april officieel de samenwerking en gaven daarmee het startschot voor de nieuwe pilot.

In de pilot gaan studenten Bedrijfseconomie van de HvA en studenten Bedrijfsadministratie of Assistent-Accountant van het ROCvA de ondernemers met een minimuminkomen gedurende 5 à 6 maanden helpen met hun administratie en leren ze hen bovendien de basisvaardigheden van boekhouden, om te voorkomen dat de ondernemers (opnieuw) in de schulden komen.

Het mes snijdt bij dit project aan twee kanten: studenten kunnen enerzijds de kennis uit hun opleiding in de praktijk brengen. Tegelijkertijd krijgen Amsterdamse ondernemers ondersteuning om de administratie en financiën structureel op orde te krijgen. Dit moet er uiteindelijk voor zorgen dat minder ondernemingen in Amsterdam failliet gaan.

Betrokken financieel docent Aad Doelens is enthousiast: 'De ervaringen die studenten hier opdoen gaan voorbij de lesboeken. Wanneer studenten op deze manier midden in de maatschappij staan, leren ze echt het vak en ervaren ze hoe zij met al deze verschillende ondernemers en hun problemen om kunnen gaan.'