Hogeschool van Amsterdam

Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence

Legal Tech Lab

Faculteit Maatschappij en Recht

In het Legal Tech Lab (LTL) werken het onderwijs, onderzoek en de praktijk samen aan vraagstukken op het snijvlak van technologie en rechtspraktijk. Zo kan Artificiële Intelligentie worden toegepast op juridische processen, zoals advisering en contractering. Data-analysesoftware kan juridische onderzoeken ondersteunen, zoals WOB-verzoeken of due diligence.

De methode van design thinking wordt onder meer gebruikt om de technologieën gebruiksvriendelijk in te richten en in processen in te bedden. Binnen de Faculteit Maatschappij en Recht (FMR) is AI vooral voor de juridische opleidingen een zeer relevant en actueel thema. De moderne, praktijkgerichte juridische professionals die FMR wil opleiden, moeten kennis hebben van legal tech: specialistische technologie voor de rechtspraktijk. Daarbij is technologie altijd een middel tot een doel: betere juridische dienstverlening.

Legal tech is verbonden met verschillende maatschappelijke vraagstukken. De inzet van legal tech heeft implicaties voor de toegankelijkheid van het recht (acces to justice, een sustainable development goal). Daarnaast is de impact op de kwaliteit van overheidsdienstverlening relevant en biedt het kansen voor de organisatie van de gefinancierde rechtsbijstand.

Bij organisaties in de rechtspraktijk bestaat een grote kennisbehoefte op het gebied van legal tech. Deze behoefte zorgt voor veel mogelijkheden voor praktijkgericht onderzoek. De wisselwerking tussen onderzoek, praktijk en onderwijs maakt het mogelijk dat legal tech een speerpunt is (en blijft) bij de juridische opleidingen van de Hogeschool van Amsterdam. Zo zorgt het Legal Tech Lab voor een constante stroom (stage- en afstudeer-) opdrachten voor studenten.

Benieuwd wat het Legal Tech Lab voor jou kan betekenen? Ben je op zoek naar bijvoorbeeld een (afstudeer-)opdracht, minor of stage? Of wil je als bedrijf/organisatie graag met het lab samenwerken? Neem dan contact op met:

Gepubliceerd door  HvA Expertisecentrum Applied Artificial Intelligence 22 juli 2020