Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Programma

Positieve psychologie gaat over wat mensen gelukkig maakt. Mensen die gelukkig zijn presteren beter, kunnen beter samenwerken en makkelijker omgaan met veranderingen. Positieve psychologie heeft haar meerwaarde dan ook bewezen in zowel de commerciële als publieke sector. In deze cursus ervaar je verschillende interventies, verdiep je je in wetenschappelijke kennis en ontwikkel je praktische vaardigheden om (werk)geluk en veerkracht bij jezelf en anderen te stimuleren.

Thema's

De cursus bestaat uit 6 lesdagen waarin steeds een ander thema centraal staat:

 • Introductie in de positieve psychologie
 • Relaties voor een verbonden leven
 • Van positieve emoties naar duurzaam geluk
 • De zin van zingeving
 • Positieve psychologie in de praktijk
 • Eigen successen vieren en delen

Daarnaast volg je webinars, maak je opdrachten, neem je deel aan intervisiebijeenkomsten en verdiep je je in literatuur.

Lees meer over het programma

Doelgroep

Deze cursus is relevant voor professionals met een coachende, begeleidende, leidinggevende of adviserende rol die een positieve verandering bij zichzelf en anderen in hun organisatie willen stimuleren.

Lees meer

Cursusdagen

De cursus wordt gegeven op vrijdagen van 09.30 tot 16.45 uur. De eerste cursusdag vindt plaats in het najaar van 2023.

Kosten

Deelnemen aan de cursus kost € 2.495. Dit bedrag is vrijgesteld van btw en inclusief lunch, koffie en thee tijdens de lesdagen en inclusief de literatuur: Handboek Positieve Psychologie (Ernst Bohlmeijer, Nele Jacobs, Jan Auke Walburg en Gerben Westerhof) en Handboek Werkgeluk (Ad Bergsma, Onno Hamburger en Erwin Klappe).

Toelating

Voor deze cursus is het belangrijk dat je een werkplek hebt waar je de opgedane kennis direct in praktijk kunt toepassen. De inhoud van het programma is voor professionals met minimaal 5 jaar werkervaring op hbo-niveau of hoger.

Tijdsinvestering

De cursus vraagt een tijdsinvestering van ongeveer 100 uur (8 uur per week). Voorafgaand verdiep je je in de theorie door middel van literatuur, webinars en video’s en maak je opdrachten en kom je naar intervisiebijeenkomsten.

Groepsgrootte

De groep bestaat uit maximaal 25 deelnemers. Afhankelijk van het thema ga je in kleinere groepjes aan de slag.

Waarom deze cursus bij de HvA?

 • Actuele wetenschappelijke inzichten dankzij samenwerking met het kenniscentrum van de faculteit.
 • Les van ervaren docenten die gespecialiseerd zijn in positieve psychologie.
 • Kleinschalig onderwijs: maximaal 25 deelnemers per groep.

Wat levert het je op?

 • Actuele wetenschappelijke kennis en praktijkkennis van de positieve psychologie en de verschillende toepassingsgebieden.
 • Een persoonlijk portfolio met verschillende evidance based opdrachten vanuit de positieve psychologie.
 • Vaardigheden waarmee je optimaal functioneren bij anderen kunt bevorderen.
 • Een op maat gemaakte toolbox ontwikkeld met positieve interventies voor een vraagstuk of uitdaging in jouw werkpraktijk.

Docenten

Je krijgt les van vijf docenten die, ieder vanuit een andere invalshoek, veel ervaring hebben met positieve psychologie en het toepassen ervan in de praktijk. Naast dat de docenten lesgeven aan de HvA, zijn zij veelal ook werkzaam als onderzoeker, coach of trainer. Hierdoor zijn zij op de hoogte van de laatste inzichten en ontwikkelingen in het vakgebied en weten dit te koppelen aan de praktijkcasussen die je tijdens de onderwijsdagen inbrengt.

Meer over de docenten

Heb je een vraag?

Stel ze gerust en neem contact met ons op.

Nieuwsgierig?

Wil je weten wat positieve psychologie voor jouw werk kan betekenen?

Beluister de podcast
(opent in nieuw venster)