Hogeschool van Amsterdam

kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

mw.  P.B. de Vries (Patricia)

Onderzoeker en projectcoördinator mediatheorie, internet kritiek, crypto design en de digitale economie

Patricia de Vries werkt als onderzoeker en project coördinator bij het Instituut voor Netwerkcultuur, een lectoraat verbonden aan de faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Zij coördineert onderzoeksprojecten, die vorm nemen in tentoonstellingen, workshops, conferenties en publicaties, op het gebied van mediatheorie, internet kritiek, crypto design en de digitale economie.

Daarnaast promoveert zij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar onderzoek richt zich op de naratieven en verbeelding van opkomende technologieën in de kunsten In haar proefschrift introduceert zij ‘algorithmic anxiety’ als term voor de analyse van een westerse verbeelding van algoritmen in het werk van een groeiend aantal mediakunstenaars. De afgelopen jaren schreef ik hierover voor verschillende media waaronder Wijsgering Perspectief, Rhizomes, Krisis, Big Data & Society. In 2018/2019 resideerde zij voor een werkperiode in Hong Kong bij Digital Asia Hub, een denktank verbonden aan het Berkman Klein Center for Internet & Society van Harvard University. Daar deed zij onderzoek naar de verbeelding van algoritmen in hedendaagse mediakunsttentoonstellingen in Hong Kong, Shanghai, en Guangzhou.

Ze studeerde filmwetenschap (BA), kunst- en cultuurfilosofie (MA) en politieke filosofie (MA) in Amsterdam, Berlijn en New York.