Hogeschool van Amsterdam

kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

dhr.  Prof. Dr B.A.M. Schouten (Ben)

Lector Play and Civic Media

Prof. dr. Ben Schouten BA is hoogleraar Playful Interaction aan de faculteit Industrial Design (Eindhoven) en Lector Design for Games andPlay aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij leidt het onderzoek op het gebied van Games en New Cinema van het Centre of Expertise dat sinds kort is opgericht aan de Hogeschool van Amsterdam rond de creatieve industrie en nieuwe media. Daarnaast is hij adviseur van het Mediafonds voor culturele omroepproducties en de Europese Commissie op het gebied van het Internet der Dingen.

Zijn onderzoek richt zich op (digitaal) spel en de toepassing ervan voor cultuur, educatie en gezondheidszorg. Schouten publiceerde over o.a. mediatheorie en games, play for change, ontwerpstrategien voor gebruikerservaringen in spelomgevingen en games, persuasive games en motivationele aspecten van serious games.

Schouten studeerde in 1983 af aan de Gerrit Rietveld Academie en werkt als professioneel kunstenaar.In 2001 promoveerde hij in de informatica op een proefschrift (Hoe herkent een computer een koe?) dat handelt over manieren om visuele informatie op een intutieve manier te kunnen zoeken op het web en in digitale databases. Deze thesis won de bronzen medaille voor Design in de categorie New Media (Information en Education) in New York.