Hogeschool van Amsterdam

kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

mw.  A.M. Kanis (Marije)

Senior onderzoeker Digital life

Dr. Marije Kanis is senior onderzoeker bij het Digital Life centre. Ze is tevens ambassadeur voor onderzoek rondom de thematiek van haar huidige project Zichtbaar slimmer: datafysicalisatie voor de 21ste eeuw.

In haar huidige onderzoek streeft Kanis naar slimme technologische en creatieve toepassingen die een positieve bijdrage leveren aan publiek welzijn. Marije richt zich hierbij op het realiseren van futuristische scenarios, het onderzoeken naar hoe we interactiviteit ervaren en beter kunnen maken, het tastbaar en inzichtelijk maken van complexe systemen en ambient (sensor) interactie, en bovenal op de behoeftes van de mens.
Haar onderzoeksinteresses bouwen voort op visies van ubiquitous computing (IOT), Human Computer Interaction, social computing en positieve psychologie.

Kanis bekleedde verschillende functies op het gebied van interactieve kunst, design, media en technologie. Zo was zij werkzaam bij de HKU in de Creative Design for Playful Impact groep, die zich focuste op speelse interventies. Daarnaast heeft zij voor gerenommeerde werk- en opdrachtgevers gewerkt, zoals Electronic Arts (GB) en MIT Medialab Europe (USA/IRL).

Haar werk is wereldwijd gepresenteerd (o.a. op het International Film festival 1999 en E-Culture fair 2003) en ze heeft talrijke wetenschappelijke artikelen geschreven (o.a. voor ACM CHI en de Journal of Personal & Ubiquitous Computing).

Kanis studeerde cum laude af aan de HKU (Interaction Design) en heeft een master in Informatica (Media Technologie) van de Universiteit Leiden. Ze promoveerde aan de Brunel University in Engeland op het thema Positive expressive technologies for Social Wellness.