Hogeschool van Amsterdam

kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Knowledge Mile coalitie bij elkaar

21 apr 2016 17:30 | Kenniscentrum Digitale Media en Creatieve Industrie (CREATE-IT)

De studio van de Refugee Company was dinsdagavond 20 april 2016 de plek waar ideeën voor het verbeteren van de leefbaarheid rond de Wibautstraat en Weesperstraat werden gedeeld. Een jaar na oprichting van het Knowledge Mile-initiatief gingen coalitiepartners en vertegenwoordigers van de hogescholen in het gebied met elkaar in gesprek tijdens een diner, en onder leiding van journaliste Tracy Metz vertelden initiatiefnemers over de projecten waar ze nu aan werken.

In zijn introductie keek Knowledge Mile-initiatiefnemer Matthijs ten Berge terug op het afgelopen jaar: “In het eerste jaar zijn we van 0 naar 52 coalitiepartners gegaan; bedrijven, de gemeente en culturele- en maatschappelijke organisaties scharen zich achter de ambitie om de leefbaarheid en leefomgeving van het gebied te verbeteren, door middel van slimme, creatieve oplossingen.”

Drijvende krachten achter de Knowledge Mile zijn drie hogescholen in Amsterdam: de Hogeschool van Amsterdam (HvA), de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) en Hogeschool Inholland. Rector Huib de Jong van de HvA vertelde in gesprek met Tracy Metz dat de hogeschool met partijen in de stad het experiment aan wil gaan om te zoeken naar nieuwe vormen van samenwerking: “Dit betekent dat er dingen fout kunnen gaan, maar het belangrijkste is dat we de uitdagingen samen aangaan; samen met de stad en met elkaar. Dit is wat we met de Knowledge Mile doen.”

Initiatiefnemers in gesprek over projecten

Naast het gesprek met Huib de Jong sprak Tracy Metz met initiatiefnemers van verschillende projecten op de Knowledge Mile. Ter inspiratie vertelde cofounder Fleur Bakker over de Refugee Company als voorbeeld van maatschappelijk project in het gebied: “De Refugee Company is ontstaan uit frustratie omdat zoveel mensen vast zitten in het asielsysteem. De grootste uitdaging voor de Refugee Company is om voor meer mensen werkcontracten te vinden, zodat ze hun skills en talenten weer in kunnen zetten.”

Door de Knowledge Mile kunnen lokale ondernemers profiteren van de kennis en expertise van studenten, docenten en onderzoekers van de hogescholen. Hester Schölvinck van de Plantage: “Bij de Plantage zijn inmiddels twintig culturele instellingen betrokken, waardoor we studenten van de hogescholen veel te bieden hebben. Tegelijk bieden studenten ons een frisse blik op problemen waar we al zo lang mee bezig zijn. Ze laten je bijvoorbeeld op een andere manier kijken naar een oplossing die eerder al was afgevallen.”

Charlie Mulholland, docent van de minor Design Thinking van de HvA, vult aan: “De samenwerking met de Plantage heeft voor mij als docent een toegevoegde waarde omdat onze studenten kunnen werken aan uitdagende, echte projecten. De Knowledge Mile is een van de beste samenwerkingen die ik in het bacheloronderwijs heb gezien, en ik werk inmiddels 12 jaar bij de HvA.”

Een van de grote projecten die start in 2016 is de Green Knowledge Mile, waarmee het gebied door vergroening klimaatbestendiger moet worden. De Gezonde Stad is de onafhankelijke procesbegeleider van deze ambitie. HvA-docent Gertjan Martens schetst een toekomstbeeld van een groene Knowledge Mile: “Voor de lerarenopleiding biologie is het geweldig als we met studenten en leerlingen in de buurt zelf onderwijs kunnen leveren. Groen voor de deur zorgt ervoor dat je naar buiten kunt gaan; je kunt erin vertoeven, ontspannen en je kunt ervan leren. De Highline in Manhattan is een mooi voorbeeld, het zou geweldig zijn om zoiets op de Knowledge Mile te realiseren.”

Onredelijke oplossingen voor onredelijke problemen

De gesprekken tijdens het diner in restaurant The Pool, naast de Refugee Company, zorgden voor veel nieuwe ideeën die de aanwezigen konden delen via hun naambordjes. De vraag die centraal stond was welk onredelijk probleem aangepakt moest worden. Aanleiding voor deze vraag was de visie van Neelie Kroes voor de Knowledge Mile. Voor Kroes is de Knowledge Mile bij uitstek een plek waar je onredelijke oplossingen kunt bedenken voor onredelijke problemen. In haar ogen zijn de problemen van de stad zo groot dat je met de 60.000 studenten op de Knowledge Mile niet klein moet denken maar moet gaan voor radicale oplossingen.

Zo werd onder meer de open source- en makersbeweging aangedragen als mogelijke oplossing voor het probleem van de dominantie van oude economische modellen; de inzet van groene daken om het probleem van regenwateroverlast aan te pakken; en werd er een oproep gedaan voor flexibiliteit bij experimenten in de publieke ruimte.

Projecten in kaart op knowledgemile.org

Binnenkort lanceert de Knowledge Mile op www.knowledgemile.org een nieuwe website, waar alle projecten in het gebied inzichtelijk worden gemaakt.

fotograaf: Bibi Veth