Hogeschool van Amsterdam

Aad Sinke

Testimonial

Aad Sinke (midden) winnaar van de verkiezing HvA docent van het jaar 2018

Diverse keren werd hij binnen de faculteit Onderwijs en Opvoeding genomineerd en nu dan echt dé docent van het jaar. Aad Sinke is zijn leven lang al docent waarvan 10 jaar bij de HvA.

"Lesgeven ís mijn passie"

Aad Sinke, lerarenopleider Engels bij de Faculteit Onderwijs en Opvoeding - Hogeschool van Amsterdam

De HvA Docent van het Jaar-Verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door de ASVA Studentenunie in samenwerking met de Centrale Medezeggenschapsraad van de HvA. Dit jaar hebben ruim 4800 HvA-studenten op hun favoriete docent gestemd. Per faculteit is één winnaar uitgeroepen. Een studentenjury bezocht vervolgens colleges van deze zeven finalisten en koos Aad Sinke als de docent van het jaar. De jury prees zijn uitgebreide voorbereiding en doordachte opbouw van de colleges én het gebruik van het smartboard en video’s ter ondersteuning van de lesstof.

Wat vinden studenten zo leuk aan jou?

De studenten antwoordden in de vragenlijsten van de verkiezing docent van het jaar met ‘enthousiasmerend en betrokken’, hijzelf vindt het moeilijk om die vraag te beantwoorden. “In gesprekken met studenten valt het woord ‘passie’ vaak. Ik kan me daar wel in vinden want het lesgeven ís mijn passie. Dat iemand door te ontdekken ergens vaardig in kan worden vind ik magisch.”

Vind je het nog steeds leuk om voor de klas te staan?

“Ik gebruik liever het woord ‘Mooi’. Wat ik mooi aan het werk vind is dat er altijd iets uit niets ontstaat. The information gap wordt gevuld door de student, die onderzoekt, soms ergens tegenaan loopt, weer probeert en voilà het lukt!”

10 jaar werkzaam bij de HvA

Na zijn eigen opleiding is Aad Sinke begonnen als docent Engels en Frans aan de Ziekenhuisschool in Amsterdam en bij het AMC, vervolgens in het reguliere middelbaar onderwijs in Amsterdam. Daar was hij al jaren docent en teamleider toen hij gevraagd werd om te solliciteren naar de functie van conrector, “maar dan moest ik het lesgeven opgeven en dat wilde ik niet, het is het hart van de lerarentaak.” Deze gebeurtenis zette hem wel aan het denken en leidde tot de sollicitatie bij de HvA.

Hoe verliep de overstap?

Als lerarenopleider Engels ziet hij geen groot verschil tussen de verschillende scholen ‘aangezien we op de HvA dag-in-dag-uit refereren aan het werk op de middelbare scholen’, hoewel zijn huidige studenten natuurlijk anders zijn dan destijds zijn scholieren. “De rugzak met 28 jaar ervaring deel ik graag met mijn studenten. Die ervaringen zijn niet de antwoorden op alles, maar we kunnen samen wel kijken hoe dingen werken in de klas en elkaar steunen in het vinden van een werkende oplossing. Theorie kan daar bij helpen, maar als pragmaticus is de praktische oplossing voor mij toch wel de belangrijkste.”

Doe je nog meer naast het lesgeven?

“Het is belangrijk om te weten wat er in de wereld van taalleren en onderwijs gebeurt en gaat gebeuren. Over de grens kijken is erg belangrijk, dus ik bezoek conferenties in het buitenland waar soms wel duizenden docenten Engels samenkomen om hun ervaringen inzichten en onderzoeken te delen. Ik heb jarenlang ook studenten begeleid naar deze conferenties. Helaas stopte de HvA met de financiering hiervan. Het bedrag dat ik gewonnen heb bij de Docent van het Jaar verkiezing wil ik hier dan ook weer voor inzetten.”

Meer lezen over Aad Sinke in HvAna en op hva.nl

Jaarlijks organiseren ASVA Studentenunie en de centrale medezeggenschapsraad de Docent van het Jaar-verkiezing. Deze verkiezing brengt goed docentschap onder de aandacht en zet alle favoriete docenten in het zonnetje. Studenten stemmen op hun favoriete leraar waarna een jury de colleges van deze faculteitswinnaars volgt en daarna besluit wie gekroond wordt tot dé HvA-Docent van het Jaar.