Eerste lichting World cITizens @ Work van start

Nieuw programma biedt vluchtelingen kans op loopbaan in de ICT

15 nov 2023 14:33 | Afdeling Communicatie

In Hilversum zijn op 13 november de eerste tien cursisten met een vluchtelingachtergrond van start gegaan met het nieuwe World cITizens @ Work programma van de Hogeschool van Amsterdam, businesstransformatie en IT-specialist Conclusion en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Deelnemers volgen een opleiding van een jaar met baangarantie.

“Jullie weerbaarheid is echt een kracht. Wat dat betreft zijn jullie ook echt voorbeeldstudenten voor ons,” sprak HvA-voorzitter Jopie Nooren de cursisten toe bij de start van hun opleiding. De studenten, afkomstig uit onder meer Iran, Oekraine en Turkije, leren een jaar lang de Nederlandse taal en cultuur en volgen een ICT-opleiding om vervolgens aan de slag te gaan bij een van de bedrijven die onder Conclusion vallen. “Dit project is ook echt een mooi voorbeeld van Leven Lang Ontwikkelen. Iets dat in Nederland en zeker ook bij ons op de HvA steeds belangrijker wordt.”

CFO van Conclusion Emiel van Boxtel is blij tien nieuwe collega’s te mogen verwelkomen. De Utrechtse businesstransformatie en IT-specialist werkt al langer samen met de HvA binnen het programma Make IT Work. Emiel hoopt met het nieuwe programma zowel een maatschappelijke bijdrage te leveren als een nieuwe groep talent aan te boren om de structurele tekorten in de ICT het hoofd te bieden. “Dit is een mooi begin, en ik hoop straks natuurlijk hele zalen vol te zien.”

Voor de eerste lichting studenten was het in Hilversum vooral een ochtend van kennismaken. Cemal Arik was in Turkije topografisch ingenieur en is heel blij dat hij nu ook aan de slag kan als softwareontwikkelaar. “Ik was al een tijdje aan het werk bij de Gemeente Amsterdam, maar ik merkte tijdens het solliciteren al hoe belangrijk het is om echt goed Nederlands te spreken. Het is heel fijn dat ik dat hier nu verder in kan ontwikkelen.”

(foto: Robin Utrecht)

Met hulp van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF kwam het leerwerktraject tot stand. Ook hielp het UAF met de werving en selectie van kandidaten. De belangstelling was enorm: er waren 105 geïnteresseerden voor tien plekken. De beste tien kandidaten mogen meedoen aan het leerwerktraject. “Het zijn allemaal mensen die al enige aanleg voor de IT hebben,” legt UAF-trajectbegeleider Megan van der Moezel uit. “Ze zijn op basis van hun vooropleidingsniveau toelaatbaar op het hbo en ze hebben een taaltoets gedaan en een assessment om te kijken wat hun ICT-skills zijn.” Gedurende het leerwerktraject blijft het UAF beschikbaar voor individuele begeleidingsvragen van deelnemers.

Zo was Kia Khanzade na een bachelor biologie en een master business administration, voor hij vanuit Iran naar Nederland kwam, werkzaam in de groothandel van zijn familie. “Ik heb de afgelopen tijd in mijn vrije tijd al het een en ander over ICT-toepassingen geleerd en ik was al een tijdje op zoek naar een leerwerktraject om daar ook echt iets mee te kunnen doen. Ik ben blij dat ik daar nu mee kan beginnen.”

Lilian Smits die de studenten vanuit de Make IT Work begeleidt is waanzinnig trots op de weg die deze eerste groep studenten al heeft afgelegd. “Wat wij allemaal van hen vragen aan taaltoetsen en assessments is niet niks. Ik zie zoveel intrinsieke motivatie, daar neem ik mijn petje nu al voor af. Ik heb er alle vertrouwen in dat deze mensen straks hun plek gaan vinden binnen Conclusion.”