Van talkshow tot podcast. HvA opent gloednieuwe studio's

4 sep 2023 10:36 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) opent donderdag 7 september twee compleet nieuwe tv-studio’s en een vernieuwde audioruimte. Studenten en medewerkers kunnen hier podcasts opnemen, talkshows en nieuwsprogramma’s maken, en met de nieuwste technologie beeld en audio combineren. De studio’s – samen aangeduid als ‘Beeldlab’ –bevinden zich in het Benno Premselahuis van de HvA, waar de opleidingen Communicatie en Creative Business (CO+CB) zijn gevestigd.

Het nieuwe Beeldlab is opgezet vanuit de grootste communicatie- en mediaopleiding van Nederland; aan de opleidingen CO+CB studeren zo’n 4000 studenten. Studenten leren hier om op allerlei manieren verhalen te vertellen, en combinaties van beeld en audio zijn daarbij onmisbaar. Maar ook vanuit andere HvA-opleidingen, -lectoraten en het werkveld is er groeiende belangstelling voor het opnemen van podcasts, en aan de inzet van audio en beeld om een verhaal of informatie over te brengen.

Van talkshowruimte tot Immersive lab

Vanuit deze behoefte is project Beeldlab drie jaar geleden gestart, en het indrukwekkende resultaat wordt op donderdag 7 september vanaf 11 uur onthuld. Zo is er nu een grote talkshowstudio, compleet met talkshowtafel en regieruimte. Hier kunnen ook podcasts worden opgenomen, in combinatie met camera’s.

Ook is er een nieuwsstudio met regieruimte en een groot ‘green screen’. Dit scherm maakt het mogelijk om allerlei achtergronden te gebruiken bij verslaggeving. “Zo kun je een nieuwsverhaal brengen alsof je op de Dam staat”, zegt Mike van der Meulen, projectleider van het HvA-Beeldlab. “Maar denk ook aan infographics, animaties of andere beelden terwijl je presenteert.” Tot slot is er ook een nieuw ‘Immersive lab’, waarin je je met beamers compleet kunt onderdompelen in een andere omgeving- van vloer tot muren en plafond.

Explainer-video’s

Het nieuwe Beeldlab maakt het vooral mogelijk om audio en beeld flexibel te combineren, en de ruimtes zijn dan ook gemakkelijk aan te passen. Audio is al langer sterk in opmars binnen de journalistiek, media en creatieve industrie, en daarbij duiken combinaties met allerlei vormen van beeld op, zegt docent en media-onderzoeker Esther Hammelburg.

"Explainer-video’s zijn een voorbeeld; die zijn enorm populair, van Nu.nl tot de NOS. Podcasts zijn al een tijd echt booming, maar ook hier kun je bijvoorbeeld een compilatievideo delen voor meer engagement." Deze mogelijkheden biedt het nieuwe Beeldlab allemaal, waarbij studenten de ruimte krijgen om te oefenen.

Voor alle opleidingen

De audio- en video-studio’s van het Beeldlab zijn bedoeld voor CO+CB-studenten, maar ook andere opleidingen en vakgebieden zijn welkom, benadrukt Van der Meulen. “We krijgen al langer veel verzoeken van andere opleidingen- van Aviation tot Bedrijfskunde- die gebruik willen maken van onze radiostudio om een podcast op te nemen. Zij zijn ook welkom in het Beeldlab om van de faciliteiten gebruik te maken. "Onze studio’s zijn foolproof. Of je hier nou een achtergrond in de media hebt, of net komt binnenlopen als student, met instructies zijn ze zo bruikbaar.”

Meer informatie en aanmelden

Heb je vragen, of wil je bij de opening zijn, neem dan contact op met Mike van der Meulen: m.i.van.der.meulen@hva.nl of 06 11 222 707.

Programma opening Beeldlab - 7 september

11.00 officiële opening met projectleiders, opleidingsmanager en alumnus CO+CB
11.30 moment voor vragen, hapje en een drankje
11.30 – 17.00 inloop van de verschillende studio’s met workshops