Koningin Máxima bezoekt centrum Applied Artificial Intelligence

20 sep 2023 10:00 | Afdeling Communicatie

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt donderdagochtend 5 oktober een werkbezoek aan het Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence van de Hogeschool van Amsterdam. Het bezoek staat in het teken van het verantwoord gebruiken en toepassen van Artificial Intelligence (AI).

De toename van het gebruik van kunstmatige intelligentie brengt dilemma’s en ethische vragen met zich mee voor de hele samenleving. Binnen het Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence werken onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties in zeven labs nauw samen aan een verantwoorde toepassing ervan. Koningin Máxima bezoekt een van de labs, het Smart Asset Management Lab. Daar spreekt zij met onderzoekers en pas afgestudeerden over de meerwaarde van deze samenwerking. Ze krijgt verschillende installaties te zien, zoals een ultrasensitieve koelkast voor het bewaren van medicijnen die zichzelf met behulp van AI kan repareren.

Sociale impact

Tijdens het werkbezoek komen ook samenwerkingen aan bod rond AI Media & Democracy en Responsible Applied AI, waarin vraagstukken over de dialoog met de gebruiker en het eigenaarschap van AI-technologie centraal staan. Met onderzoekers en partners van de HvA uit het maatschappelijke veld gaat Koningin Máxima in gesprek over de sociale impact van huidige en toekomstige toepassingen, zoals de betekenis van kunstmatige intelligentie voor de toekomst van werk en de brede welvaart. Ook wordt gesproken over de kansen en risico’s voor Nederland en het beleid dat daarbij nodig is in samenhang met de Europese en wereldwijde kijk op de toepassing van AI.