Afstudeerproject studenten Built Environment in de prijzen

Studenten Sylviade Rees en Fadi Shhadeh presenteren nieuw ontwerp voor Prins Bernhardplein in Amsterdam

12 jul 2023 15:07 | Afdeling Communicatie

Als je het Prins Bernhardplein in Amsterdam helemaal opnieuw mocht inrichten, hoe zou het er dan uitzien? Met die vraag gingen studenten Built Environment Sylviade Rees en Fadi Shhadeh aan de slag. Het resultaat van hun afstudeeropdracht leverde ze vorige week de BE Graduated Award 2023 op.

Een werkveldjury met specialisten uit onder andere de stedenbouw, mobiliteit, architectuur en aannemerij heeft het project van Sylviade en Fadi gekozen, omdat het out-of-the-box is en omdat de pitch van het project zo overtuigend was. “Op deze manier kun je een bijzondere en functionele invulling geven aan een ruimte die nu alleen verkeerskundig wordt gebruikt. Het kan een inspirerend voorbeeld zijn,’’ zo vertelt Sylviade over hun afstudeerproject.

Fadi en Sylviade onderzochten bij hun afstuderen hoe het Prins Bernhardplein naast Station Amsterdam Amstel kon worden omgetoverd tot een plek die niet alleen maar een doorgang voor automobilisten is. Het project van Sylviade en Fadi leidde tot een volledige herziening van het plein dat nu toch vooral een verkeersplein is. Een ontmoetingsplek, veel groen en een aan het gebouw hangende tuibrug (een brug bevestigd aan kabels, zoals de Erasmusbrug .red) voor voetgangers en fietsers moeten het plein veel toegankelijker en aantrekkelijker maken.

Sylviade en Fadi met hun award

Fadi, een Syrische student die al zeven jaar in Nederland woont, vertelt: “Het was voor ons een hele grote uitdaging om zo’n project dat we zelf mochten uitzoeken onder handen te nemen. Wij hebben nog nooit zo’n hele locatie mogen inrichten, van de architectuur tot de constructie en de maatschappelijke functie van het ontwerp.“ Sylviade en Fadi zijn heel blij dat ze de vrijheid en het vertrouwen hebben gekregen van hun begeleider.

Die begeleider was Arjan Simons, docent bij de opleiding Built Environment. Sylviade en Fadi: “Zijn motivatie, enthousiasme en kritische feedback hebben er echt voor gezorgd dat dit zo’n succes is geworden.”

Bij de verkiezing van de BE Graduated Award maakten de twee studenten indruk met een video waarin ze lieten zien hoe zij tot hun project zijn gekomen. “Mark Rutte vertelde ooit in de Tweede Kamer dat hij de Wibautstraat in Amsterdam zo’n ontzettend lelijke straat vond,” vertelt Fadi lachend. “Wij hebben zijn argument toegepast in onze video om het grote plein aan het begin van de Knowledge Mile opnieuw in te richten,” vertelt Sylviade.

De BE Graduated Award wordt sinds 2019 uitgereikt aan het beste afstudeerproject bij de opleiding Built Environment. Als gevolg van corona is het dit jaar pas voor de tweede keer dat de award is uitgereikt. De award is een initiatief van alumna Caroline Masselink en docenten Arjan Simons en Hans Philips. In 2019 studeerde Caroline zelf af bij de opleiding. “Je besteedt zoveel tijd aan die eindopdracht en dan zien alleen je docenten en familie het, dat vond ik jammer.”

Op de awardceremonie komen naast de studenten zelf, ook werkgevers uit de bouw, stedenbouw, mobiliteit, architectuur en projectmanagement af. “Er waren uiteindelijk zes genomineerden die door een werkveldjury zijn beoordeeld op de bijeenkomst in het Jakoba Mulderhuis,” vertelt Caroline. “Juist die gasten uit het werkveld zijn interessant voor studenten. Dat was ook de bedoeling toen we dit zijn gaan organiseren. Het moet echt een brug vormen tussen de opleiding en het werkveld.”

Voor Fadi en Sylviade is het nog te vroeg om al na te denken over die arbeidsmarkt. “Wij zijn ons nog aan het oriënteren op wat we nu willen, maar we zijn vooral heel erg trots op wat we hier tot stand hebben gebracht.”

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien