Martino de Grandis verkozen tot photographer in residence

11 jul 2023 07:44 | Afdeling Communicatie

Martino de Grandis is verkozen tot de photographer in residence van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) in 2023-2024. In die rol zal De Grandis bij bijzondere gelegenheden een kunstfoto maken. Ook krijgt de kunstenaar de gelegenheid om zijn werk te exposeren op een HvA-locatie.

De Grandis studeerde in juli 2023 af aan de Gerrit Rietveld Academie.

Jaarlijks kiest een jury een aansprekende fotograaf uit de afstudeerexpositie Fotografie van de Rietveld Academie. De jury bestond dit jaar uit: Maaike Lürsen (secretaris CvB), Maaike Snoek (HvA collectiebeheer), Jolieke Timmemans (studentassessor), Tamara Witschge (lector), Kim Franssen (bestuurssecretaresse) en Patricia Heukensfeldt Jansen (assistent CvB).

Juryrapport

De keuze viel op Martino's werk omdat hij volgens het juryrapport ’een ware beleving bood in de expositie van zijn werk: bezoekers werden uitgenodigd om het werk te bekijken vanaf een bed dat was omgetoverd tot een zithoek. Martino's werk nodigt ons uit om na te denken over onze huiselijke omgeving en de manier waarop we ruimtes eigen maken. Zijn werk documenteert reizen die hij met zijn ouders maakte en waarin ze zowel de Airbnb-appartementen waar ze verbleven aanpassen als bekritiseren. Hoe verbinden we ons met onze huizen, omdat we aan de ene kant willen dat ze uniek zijn, terwijl we ze aan de andere kant vullen met generieke meubels, waardoor ze herkenbaar zijn voor degenen die onze huizen bezoeken? De enscenering, kwaliteit en maatschappelijke relevantie van Martino's werk gaven de doorslag voor de jury.’

Kunstcollectie

De HvA werkt sinds 2015 samen met de Gerrit Rietveld Academie rondom de photographer in residence. De kunstenaar zelf krijgt de kans om een nieuw publiek te bereiken. De HvA kan een uniek cadeau aanbieden aan een jubilerende of vertrekkende bestuurder en ook wordt de eigen kunstcollectie aangevuld met origineel werk van een jonge, in Amsterdam opgeleide kunstenaar.