Ondernemerschap mist vrouwelijke rolmodellen

7 mrt 2023 16:56 | Afdeling Communicatie

“Fix the system, not the women!” Ook in het ondernemerschap lopen vrouwen in 2023 nog altijd tegen obstakels aan. Docent-onderzoeker Saskia Stoker maakt zich al jaren hard om het aandeel afgestudeerde vrouwelijke ondernemers te vergroten. Op Internationale Vrouwendag vertelt zij wat er allemaal beter kan.

“Het lijkt misschien zo, maar je bent als ondernemer niet onafhankelijk bezig, maar in een systeem waar je van alles nodig hebt van iedereen.” En dat systeem is vaak ingericht voor en door mannen, ziet Saskia. “Dat zie je ook in het ondernemerschapsonderwijs. De taal waarin over ondernemen wordt gesproken is masculien, gastcolleges worden door mannen gegeven, de goede voorbeelden die genoemd worden zijn mannen.”

Het is belangrijk dat hogescholen zich daar bewust van zijn, want hoewel het in het ondernemerschapsonderwijs nog niet het geval is, zijn vrouwen in het hoger onderwijs inmiddels in de meerderheid. “Je wilt dat zij zich ook echt thuis voelen. Nu hebben zij soms het idee dat het niet klopt, dat het onderwijs voor hen eigenlijk niet bedoeld is. Dat geldt overigens niet alleen voor het onderwijs.”

Wacht niet op verandering

Het systeem moet dus veranderen, maar dat is volgens Saskia iets wat nog wel even gaat duren. Ze raadt vrouwen die het ondernemerschap ambiëren aan daar niet op te wachten. “Je moet je heel bewust zijn van de vooroordelen die er zijn over vrouwelijke ondernemers en op zoek gaan naar je eigen rolmodellen. Iemand als Micky Chen van Minite bijvoorbeeld! Zorg voor een sterk gemixt netwerk ga op zoek naar iemand die ook echt je mentor kan zijn.”

De meerwaarde van een gemixt netwerk is overigens ook een opdracht aan mannelijke ondernemers. “Ook zij kunnen nadenken over zij een extra ‘ally’ kunnen zijn en samenwerking zoeken met vrouwelijke ondernemers, want daar ligt nog veel innovatiekracht en onbenut potentieel.”

Lees meer over het WeRin-project waarin Saskia Stoker samen met collega’s onderzoek doet naar inclusief ondernemerschap