Circular Wood for the Neighborhood wint HvA Onderzoeksprijs

31 mrt 2023 13:49 | Afdeling Communicatie

Onderzoeksproject Circular Wood for the Neighborhood is uitgeroepen tot HvA Onderzoek van het jaar. Dat is 30 maart bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse Kennisparade in het DeLaMar Theater. Het project onderzoekt hoe gebruikt hout, dat vrijkomt bij woningrenovaties, een nieuw leven kan krijgen.

Bij de renovatie of sloop van woningen komen jaarlijks vele duizenden kilo's hout vrij. Dat hout komt in een grote variatie aan maten, soorten en kwaliteit. Daarnaast maken spijkers of ander stukken metaal hergebruik van hout moeilijker. Hierdoor wordt dit afvalhout over het algemeen niet hergebruikt. Het project Circular Wood for the Neighbourhood laat zien dat het ook anders kan.

Een consortium onder leiding van de HvA ontwikkelde slimme ontwerp- en productietechnologieën om te helpen deze problemen op te lossen. In het project Circular Wood for the Neighbourhood werden drie case studies voor woningcorporaties ontworpen en met robots geproduceerd. Ook werd er een model ontwikkeld waarmee de impact kan worden geanalyseerd van het gebruik van circulair hout.

De jury bestaande uit HvA lectoren en onder voorzitterschap van rector Geleyn Meijer is lovend over de samenwerking met zowel het Hout- en Meubileringscollege Amsterdam (MBO) als met wetenschappelijke kennisinstellingen als TNO, TU Delft en Metabolic. Samenwerkingen met het mbo komen nog niet veel voor. Het onderzoek is daarnaast relevant en sluit goed aan bij de duurzaamheidsambities van de HvA.

De jury stelt verder: ‘Het is een mooie aanpak op verschillende levels, met prototype en circulariteit. Het onderzoek is ook een mooi voorbeeld van hoe praktijkgericht onderzoek learning by doing is. Het laat zien dat we voor de transitie moeten durven experimenteren, om tot innovaties te komen. De inter- en trans-disciplinariteit van het onderzoek is ook een sterk punt. Het is een demonstrator onderzoek dat laat zien wat de mogelijkheden zijn, tegelijkertijd is het onderzoek nog beperkt qua doorwerking, die moet nog komen.’

Met de uitverkiezing laat Circular Wood for the Neighborhood twee mededingers achter zich. Dat zijn respectievelijk Ziekenhuis2Home (onderzoeksproject naar herstelzorg en revalidatie na een ziekenhuisopname) en When Business Meets The Doughnut (doughnutmodel van Kate Raworth toegepast op bedrijven).


Expositie

Inmiddels is er ook een expositie geopend over het onderzoeksproject. Die is te vinden in het Jakoba Mulderhuis, op de begane grond vlak voor het Robotlab. Neem een kijkje!