Ook na 18e hoger onderwijs voor jongeren zonder papieren

11 mrt 2022 13:54 | Afdeling Communicatie

Jongeren zonder verblijfsstatus kunnen vanaf deze maand studeren bij de HvA en andere Amsterdamse hoger onderwijsinstellingen. Hiervoor hebben de onderwijsinstellingen afspraken gemaakt met de gemeente Amsterdam.

Tot nu toe konden jongeren zonder verblijfsvergunning na hun achttiende niet terecht bij een vervolgopleiding in het hoger onderwijs. Hierdoor worden zij uitgesloten van de maatschappij en komen zij vaak terecht in het zwarte circuit. De jongeren zijn in Nederland geboren, of wonen al vanaf jonge leeftijd in Nederland.

De Braziliaanse Anna Lima Alves kwam in 2012 op 11-jarige leeftijd naar Nederland met haar ouders. Nadat zij klaar was met de middelbare school was zij 18 en kon zij niet verder studeren. Dankzij de hulp en begeleiding van Steunpunt Vluchtelingen, lukte het Anna na maanden uitzoekwerk om in de zomer van 2020 toch te starten aan de opleiding Verpleegkunde bij de HvA. Anna was aanwezig bij de ondertekening van de afspraken op het stadhuis. Zij is ontzettend blij met de afspraken: “Dit opent deuren en geeft jongeren mogelijkheden om een toekomst op te bouwen.”

De HvA zet zich al langer in om jongeren zonder verblijfsstatus te laten studeren. College van Bestuur voorzitter Jopie Nooren: “De HvA voelt zich verantwoordelijk om jongeren te laten studeren en te bouwen aan een maatschappij waarin mensen gelijke kansen hebben, ongeacht waar zij vandaan komen. Dit convenant is een belangrijke stap om dit mogelijk te maken voor deze groep jongeren.”

De HvA en andere Amsterdamse hogescholen en universiteiten gaan de jongeren helpen bij het verkrijgen van een studieverblijfsvergunning. Ook willen zij contractonderwijs gaan aanbieden, zodat jongeren certificaten bij een opleiding kunnen behalen. De studenten betalen een lager tarief voor de opleiding. De gemeente gaat daarnaast een alternatief regelen voor de studiefinanciering, want jongeren zonder verblijfsvergunning kunnen hier geen gebruik van maken. De afspraken maken deel uit van een proef van twee jaar.