HvAll inclusive award voor vrouwennetwerk femIT

13 jan 2021 10:18 | Afdeling Communicatie

Docent Hbo-ict Lisa van der Plas van de faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie is de winnaar van de HvAll Inclusive Award. Samen met studenten Hamnah Butt, Liza Darwesh, Kimberly van der Kooij, Linh Nguyen en Sarah Rehman richtte zij het vrouwennetwerk FemIT op, voor vrouwelijke studenten en IT-professionals. Het is de tweede keer dat het Platform Inclusie van de Hogeschool van Amsterdam de award uitreikt aan een docent of student die zich op bijzondere wijze inzet voor inclusief onderwijs.

Van der Plas is ontzettend blij met de erkenning voor het vrouwennetwerk. Toen ze in 2019 van start ging merkte ze gelijk hoeveel behoefte er was bij vrouwelijke studenten ICT. “Ik heb de studie zelf ook gedaan en hoewel het heel gezellig was met al die jongens, miste ik vaak wel de inspiratie van andere vrouwen om me heen. Toen ik als docent werd aangenomen was het opzetten van een netwerk het eerste wat ik ging doen. Op het eerste evenement dat ik organiseerde kwamen gelijk vijftig vrouwen af, dus er is kennelijk veel vraag naar.”

Meer welkom als vrouwelijk student

FemiIT werd op 12 januari gekozen na een pitch in een online bijeenkomst waar de zes finalisten hun werk lieten zien. De jury bestaande uit de zeven studentenambassadeurs roemde FemIT om de praktische toepasbaarheid. Juryvoorzitter Angelo Meijvogel: “FemIT laat zien hoe je een groep die bij een opleiding, in dit geval Hbo-ict, in de minderheid is, in dit geval vrouwen, kan betrekken bij een opleiding zodat je je als vrouwelijke student en docent meer welkom voelt. Het project is makkelijk te kopiëren naar andere opleidingen die kampen met eenzijdige samenstellingen als het gaat om gender, zoals sommige opleidingen bij de faculteit Techniek."

Naast FemIT vielen er nog twee initiatieven in de prijzen bij de HvALL Inclusive Award. Zo was de tweede prijs voor Cindy Warmerdam en Mohammed Skori van de dienst Studentenzaken. Zij ontwikkelden samen met Fiona Veraa Tune In, een introductieprogramma voor eerste-generatie-studenten. De derde prijs was voor Rian Harmsen die bij de opleiding Communicatie onderzoek doet naar de mate waarin docenten rekening houden met het creëren van een inclusieve leeromgeving.

Diversiteit als speerpunt

Diversiteit is een van de speerpunten van het nieuwe instellingsplan dat de HvA onlangs presenteerde. Hogeschool in 3D. Duurzaam, divers & inclusief en digitaal voor de toekomst. Dit is de titel van het Instellingsplan 2021-2026. Het instellingsplan beschrijft de strategische koers van de Hogeschool van Amsterdam voor de jaren 2021-2026. Daarmee geeft het richting aan het werk van alle betrokkenen binnen de HvA, in het onderwijs, in het onderzoek en in de ondersteuning.

Om de ambities op het gebied van diversiteit kracht te zetten, tekende HvA vorig jaar bovendien het Amsterdams akkoord voor divers, inclusief en maatschappelijk betrokken hoger onderwijs. Alle hoger onderwijsinstellingen van Amsterdam verklaren zich daarmee gezamenlijk in te zetten voor een inclusieve en rechtvaardige samenleving waarbinnen geen ruimte is voor racisme en discriminatie.