HvA gastcurator van Atelier der Verbeelding

3 feb 2020 15:55 | Afdeling Communicatie

Hoe blijft onze stad leefbaar? Waar vinden we ruimte voor nieuwe woningen en parken? En hoe bereiden we ons voor op de uitdagingen van de toekomst? De Hogeschool van Amsterdam geeft komend half jaar vorm aan de Omgevingsvisie Amsterdam 2050 in het Atelier der Verbeelding. Als gastcurator van deze bijzondere plek laat de HvA zien hoe zij met onderwijs en onderzoek bijdraagt aan de toekomst van de stad.

Kennis voor de stad

Tot eind juni 2020 is het Atelier der Verbeelding de plek waar kennis van de HvA voor de stad samenkomt. Wat zien de Centers of Expertise als urgente keuzes voor de toekomst van de stad? Welke creatieve oplossingen vinden de studenten voor de vraagstukken van de stad van vandaag? Je ziet het in het Atelier der Verbeelding. De rol van gastcurator helpt de HvA bij haar ambitie om als kennisinstelling zichtbaar en betekenisvol te zijn voor de stad. Het biedt een kans om met de resultaten van het onderwijs en praktijkgericht onderzoek bij te dragen aan de Omgevingsvisie voor de stad in 2050.

Omgevingsvisie 2050

De Omgevingsvisie is de visie van Gemeente Amsterdam op de ruimtelijke ontwikkeling van de stad in 2050. Het omvat onderwerpen als groen, water, energie, economie, gezondheid, cultuur en sociale voorzieningen. Kortom, alles wat de stad maakt tot wat hij is. Deze visie is bindend: ze geeft richting aan de ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkelingen in de stad. Het is de bedoeling dat de Omgevingsvisie halverwege 2021 klaar is en door de gemeenteraad van Amsterdam kan worden vastgesteld.

Sleutel van het pand

Het Atelier der Verbeelding is een bijzondere locatie in een oude smederij vlakbij het Waterlooplein. De plek biedt onderzoekers, docenten en studenten van de HvA én bewoners, ondernemers, wetenschappers, kunstenaars en ambtenaren van de stad ruimte voor ontmoeten, samenwerken, delen en exposeren. Projectleider Sandra Bos heeft de sleutel van het pand en stelt samen met opleidingen, minoren en lectoraten van de HvA een programma samen voor de komende zes maanden. Zij werkt hierin samen met het interdisciplinaire onderzoeksprogramma Urban Governance and Social Innovation en de opleiding Social Work. Het programma volgt de vijf brede thema’s van de Omgevingsvisie:

1. Klimaatbestendig & klimaatneutraal
  2. Inclusief & betaalbaar
  3. Leefbaar & bereikbaar
  4. Economisch vitaal & circulair
  5. Gezond & veilig

Meedoen?

Wil jij deze plek benutten en meedoen aan het vormgeven van de Omgevingsvisie van de stad in 2050? Neem contact op met Sandra Bos, hvaindestad@hva.nl.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van het Atelier der Verbeelding? Volg de Facebookpagina, of meld je aan voor de mailinglijst.

Sleuteloverdracht op 30 januari 2020 met Petra Groot (Gemeente Amsterdam) en Sandra Bos (Hogeschool van Amsterdam).