Hogeschool van Amsterdam

Tune In: extra begeleiding voor eerste in familie die studeert

HvA van start met introductieprogramma voor eerstegeneratiestudenten

20 aug 2019 10:21 | Afdeling Communicatie

Een groep van circa 70 aankomende hva-studenten had gisteren de landelijke primeur. Zij namen deel aan Tune In, een nieuw driedaags zomerbrugprogramma speciaal ontwikkeld om studenten die voor het eerst in de familie aan het hoger onderwijs beginnen een extra steuntje in de rug te geven. 'Als je gaat studeren heb je meer nodig dan alleen maar kennis.'

De studenten in kwestie werden maandag verwelkomd door bestuursvoorzitter Huib de Jong die uit zijn persoonlijke ervaring putte om duidelijk te maken dat hij ooit in dezelfde situatie verkeerde: van huis uit kreeg hij niets mee over wat het betekent om te studeren. Zijn advies aan de studenten luidde dan ook om ‘steun te zoeken bij vrienden die wél ervaring hebben in het hoger onderwijs.’

Het is voor het eerst dat een Nederlandse hbo-instelling een aparte introductie verzorgt voor deze doelgroep. Dat is nodig, meent het college van bestuur, omdat onbekendheid met de spelregels en sociale codes in het hbo een ongewenst obstakel vormt voor studiesucces.

Zo blijkt uit onderzoek door het lectoraat Kansrijke Schoolloopbanen in een diverse stad dat eerstegeneratiestudenten zich het minst voorbereid voelen op het hbo. Ook is het uitvalpercentage onder deze groep in het eerste jaar doorgaans hoger.

"Ze missen van huis uit vaak de sociale en culturele bagage die voor studenten met hoogopgeleide ouders vanzelfsprekend is," zegt Fiona Veraa, onderzoeker en inhoudelijk projectleider van Tune In. Het programma is er op gericht om de studenten toe te rusten met vaardigheden, inzichten en strategieën om de overstap naar het hbo soepel te kunnen maken.

Bestuursvoorzitter De Jong wil de studenten van nu vooral meegeven hoe belangrijk het is om je eigen keuzes te maken en je geen beslissingen te laten opdringen. "Uiteindelijk gaat het er om wat jij wilt bereiken. Want zolang je weet waarom je dit doet, zul je hobbels overwinnen."

Tune In is tot stand gekomen in een samenwerking tussen Studentenzaken en het lectoraat Kansrijke schoolloopbanen in een diverse stad.