Hogeschool van Amsterdam

Bijles en Bijstand: HvA-lectoren op Gala van de Wetenschap

Louise Elffers en Martha Meerman in uitverkochte Stadsschouwburg

22 nov 2018 16:26 | Afdeling Communicatie

Lectoren Martha Meerman (gedifferentieerd Human Research Management) en Louise Elffers (Beroepsonderwijs) staan 27 november namens de HvA op het Gala van de Wetenschap in een uitverkochte Stadsschouwburg van Amsterdam. Beide lectoren trokken dit jaar al vaker de aandacht met bijzonder praktijkgericht onderzoek.

Op het Gala van de Wetenschap komt jaarlijks de top van de wetenschap het publiek inspireren met nieuwe ontwikkelingen en actuele kwesties. Het thema van dit jaar is ‘Weten wat we nog niet weten’.

Tijdens het avondvullende programma leggen de wetenschappers uit wat ze weten, wat ze niet weten, welke vragen ze komende jaren gaan beantwoorden en wat hun zoektocht betekent in het dagelijks leven.

Humanistisch perspectief

Onder welke voorwaarden kunnen mensen hun kennis en kunde optimaal en duurzaam inzetten en zo een bijdrage leveren aan de samenleving? Dat is de overkoepelende en centrale vraag in het onderzoek van Martha Meerman. Haar werk beweegt zich op het snijvlak van maatschappij en organisatie. In tegenstelling tot de meer gangbare instrumentele benadering van HRM kijkt zij  vanuit een meer humanistisch en levensloop-perspectief naar mensen op de arbeidsmarkt.

Bijstandsexperiment

Voorbeelden hiervan zijn het onderzoek naar de participatiemogelijkheden binnen het Amsterdams Experiment met de Bijstand en het House of Skills waar mbo-ers op de arbeidsmarkt worden ondersteund hun vaardigheden te ontwikkelen voor duurzame inzetbaarheid bij hun huidige of toekomstige werkgever.

Een goed werkende arbeidsmarkt gaat over werknemers die kunnen blijven leren en zich ontwikkelen en over werkgevers die de competenties van werknemers kennen, waarderen en duurzaam inzetten.

Schaduwonderwijs

Het onderzoek van Louise Elffers is gericht op de inrichting van onderwijs(stelsels) en de invloed van die inrichting op schoolloopbanen van leerlingen met verschillende onderwijs- en thuisachtergronden. Zij houdt zich in het bijzonder bezig met schoolloopbanen van leerlingen in de beroepskolom vmbo-mbo-hbo en met vraagstukken rond kansengelijkheid in het onderwijs. Daarbij heeft het groeiend gebruik van schaduwonderwijs haar bijzondere interesse. Zij is naast haar lectoraat aan de HvA ook universitair docent Onderwijswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.

Eigenzinnig 

Louise werd in 2017 door Scienceguide uitgeroepen tot een van de meest bepalende persoonlijkheden in hoger onderwijs en wetenschap, die op een eigenzinnige manier het nationale debat over onderwijs beïnvloedt. In 2018 verscheen bij Amsterdam University Press haar boek De Bijlesgeneratie – Opkomst van de onderwijscompetitie. Het boek ontving bijzonder lovende kritieken in de landelijke pers en in vakbladen voor het onderwijs.