Hogeschool van Amsterdam

‘HvA-biertje’ Hemelswater wint horecaprijs

Biertje krijgt navolging in Gin-Tonic

12 jan 2017 17:12 | Afdeling Communicatie

Het biertje Hemelswater, dat wordt gebrouwen met opgevangen regenwater, heeft deze week de Innovation Award gewonnen op de landelijke horecabeurs Horecava. Hemelswater is bedacht vanuit het MediaLAB van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en wordt gebrouwen door de Amsterdamse brouwerij De Prael.

Met de Horecava Innovation Award is Hemelswater afgelopen maandag uitgeroepen tot de overall winnaar van alle genomineerden van de vakbeurs. Daarnaast won Hemelswater ook in de categorie Food & Beverages. Het is niet de eerste keer dat Hemelswater een prijs wint: sinds de lancering in juli 2016 is het al bekroond met de ASN Wereldprijs.

Hevige regenval

Aanleiding voor het maken van HemelsWater bier, is de toegenomen regenval door de klimaatverandering. Het MediaLAB van de HvA, onderdeel van het Amsterdam Creative Industries Network, werkt al langer samen met Amsterdam Rainproof om het bewustzijn van inwoners rondom de hevige regenval te verhogen.

Pavel van Deutekom van HvA MediaLAB met Horecava Innovation Award. Foto: Horecava

Wat als we het water van deze stortbuien opvangen, om hier bijvoorbeeld bier mee te brouwen? Dit idee ontsproot aan het brein van Joris Hoebe, coach bij het HvA-MediaLAB. Onder leiding van zijn collega Pavel van Deutekom deden studenten en docenten de eerste brouwproeven. De Prael heeft het biertje HemelsWater vervolgens in samenwerking met het MediaLAB-team op de markt gebracht.

Het Hemelswaterbier wordt gemaakt met het regenwater dat langs de Wibautstraat, waar het grootste deel van de HvA panden staat, is opgevangen, onder andere bij het HvA MediaLAB. Het biertje onder de naam ‘Code Blond’ is inmiddels bij diverse kroegen verkrijgbaar.

Team Hemelswater Gin-Tonic. Vl.n.r: Quirijn Oorthuys, Alex van Wijk, Rik van der Zwan en Quinten van Hoefen Wijsard

Nieuw: Hemelswater Gin-Tonic

Na het succes van het Hemelswater-bier, is een studententeam van de HvA-minor Ondernemerschap gestart met een nieuwe lijn van Hemelswater, namelijk Gin-Tonic. Het team heeft samenwerking gezocht met de Zaanse distillateur Arthur Kruijt, die het mengsel voor hen heeft gestookt. Voor de gin wordt opgevangen regenwater gebruikt. De studenten maken gebruik van regenwater uit het bassin van Intratuin, dat daar wordt gefilterd.

De studenten hebben vorige maand de eerste voorraad Hemelswater Gin-Tonic laten bottelen. HvA-student Commerciële Economie Quirijn Oorthuys: ‘We hebben gekozen voor een flesje met een kwalitatieve uitstraling. Het coole is dat dit een heel nieuw product is. Het is voor het eerst dat Gin-Tonic in een flesje niet onderdoet van de Gin-Tonic die je van een goede barman voorgeschoteld krijgt.'

De studenten zijn inmiddels druk in gesprek met horecazaken. Het idee is dat die een regenton plaatsen, waarin het regenwater wordt opgevangen. De studenten komen dit ongezuiverde water met elektrische wagentjes halen om het te filteren, en leveren vervolgens de gin-tonic terug.

De studenten achter Hemelswater Gin-Tonic komen van vier verschillende hogescholen (Avans, Haagsche Hogeschool, Hogeschool Utrecht en de HvA) en volgen allen de minor Ondernemerschap van de HvA.

Hemelswater Gin-Tonic. De flesjes lichten op voor blacklight door de kinine in de tonic.