Bredero Beroepscollege en HvA werken aan brandveiligheid

Scholieren gaan bewoners Amsterdam-Noord adviseren

8 feb 2016 12:58 | Afdeling Communicatie

Eerste- en tweedeklassers van het Bredero Beroepscollege in Amsterdam-Noord gaan de komende maanden langs de deuren om buurtbewoners voor te lichten over brandveiligheid. De technische vmbo’ers knappen daarnaast een brandweerwagen helemaal op, die vervolgens wordt geëxporteerd naar een land waar deze hard nodig is. HvA-studenten gaan de scholieren begeleiden in dit project, een samenwerking tussen het Bredero Beroepscollege, Brandweer Amsterdam-Amstelland, Said & Lody en de HvA.

Oud-kickbokser en jongerenwerker Said Bensellam en rabbijn Lody van de Kamp organiseren projecten en schoolprogramma’s om jongeren te motiveren en mensen met elkaar in gesprek te laten komen.Toen de Brandweer Amsterdam-Amstelland een brandweerwagen beschikbaar stelde voor de vmbo-leerlingen, ontstond het idee om de technische scholieren de brandspuit samen te laten ‘oppimpen’.

Het ‘Brandspuit’-project is vervolgens uitgebreid naar een groot project over brandveiligheid, waarvoor het Bredero Beroepscollege, Said&Lody en HvA-docente Halima Maakoul de handen ineen hebben geslagen. Zes HvA-studenten Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gaan de deelnemende scholieren coachen en motiveren.

Scholieren inspecteren uw installatie

De scholieren gaan vanaf deze maand in groepjes langs de buurtbewoners in Noord. De techniekleerlingen inspecteren de installaties van de buurtbewoners, de economieleerlingen adviseren over investeringen in de brandveiligheidssystemen. De medialeerlingen gaan filmpjes maken en nieuwtjes over het project verspreiden via social media. Het achterliggende idee is dat de scholieren zo in contact komen met de buurtbewoners, adviseren, en bijdragen aan de veiligheid van de buurt.

Studenten als rolmodellen voor scholieren

Docente Halima Maakoul van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) van de HvA haakte aan toen ze met Said & Lody sprak over een aantal ‘zeer gemotiveerde’ studenten. ‘Said&Lody zijn bekenden van mij, en zij vertelden me over het Brandspuit-project. Ik heb zes studenten Maatschappelijk Werk die enorm veel energie hebben en graag anderen willen motiveren,’ zegt Halima. ‘Toen ik dit vertelde, besloten daarom hun de kans te geven om aan dit project mee te werken. Voor veel middelbare scholieren is school een toevluchtsoord, omdat het thuis minder prettig is. De studenten willen de scholieren empoweren, als rolmodel fungeren en meehelpen om het zelfvertrouwen van de leerlingen op te krikken.’

Talenten

Docente Halima Maakoul wil tegelijk haar studenten deze kans bieden: ‘Deze studenten doen dit vrijwillig naast hun studie, ze willen heel graag hun talenten leren kennen. Dat komt velen van huis uit niet aanwaaien. Zij zijn de eerste uit het gezin die studeert en moeten het allemaal zelf ontdekken. Dit heb ik zelf ook ervaren toen ik nog student MWD aan de HvA- en tegelijk alleenstaande moeder- was. Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is om tijdens je studie te netwerken en je ook vast als professional ontwikkelen buiten de schoolmuren. Door deze ervaring maken deze studenten hopelijk een sterkere start na hun studie.’