Hogeschool van Amsterdam

Wethouder Eric van der Burg kiest samen sporten-app als winnaar

2 jul 2015 13:56 | Afdeling Communicatie

Verpleegkundestudenten van de HvA presenteerden gisteren de leefstijlinterventies die zij bedachten om hun leeftijdsgenoten aan te zetten tot minder drinken en roken, en meer bewegen. De gemeente Amsterdam vindt de bijdrage van de studenten aan gezondheidsvraagstukken belangrijk. Dat bleek wel toen wethouder Zorg en Welzijn Eric van der Burg op de eerste rij zat, en een winnaar koos uit 3 ideeën.

‘Weet je dat je al een bingedrinker bent als je 6 alcoholische consumpties drinkt op een gelegenheid, of er meer dan 3 per uur drinkt?’ vraagt student Anne-Roos Kossen. De oren van wethouder Eric van der Burg klapperen. Studenten Roos Zeellen, Anne-Roos Kossen en Camiel Villa Rikkers presenteren een interventie om binge drinking tegen te gaan onder studenten. Want juist studenten drinken te veel, zegt Anne-Roos: bij een studentenvereniging tikken zij gemiddeld zo’n 23 eenheden per week weg, terwijl niet-studerende leeftijdsgenoten maar 10 eenheden per week drinken.

Anne-Roos, Roos en Camiel stellen voor om eerstejaarstudenten tijdens mentoruren te trainen via een combinatie van cognitieve therapie en motivational lifestyle training. Wethouder Eric van der Burg ziet wel wat in dit idee: ‘Het is goedkoop en heel makkelijk te implementeren.’

Rook-blaastest op je telefoon

Dan presenteren studenten Sherlon Westmaas, Danytza Berry en Nadia Oosterveen hun idee: de stoppen-met-roken-app #ZorgvoorjeSelfie. Via deze app kun je vouchers winnen als je meedoet aan uitdagingen om minder te roken. Na het inloggen maak je een selfie, om te identificeren dat jij het echt bent die de uitdaging aangaat. En hoe meet je eerlijk of iemand echt minder heeft gerookt? Op je smartphone sluit je een rook-blaastest aan, de smokalizer, die het CO-gehalte in je adem meet. Wethouder Van der Burg: “Doordat de app ook is gekoppeld aan social media, ontstaat positieve peer group pressure, waarmee dit ook een effectieve app zou kunnen zijn.”

Vaker sporten door ‘sportdate’

Dan is het de beurt aan de laatste groep: studenten Jane Schokkenkamp en Robin van Ee. Zij schudden de zaal wakker: ‘Kent u deze nog?’ De Macarena speelt luid door de speakers, en iedereen moet uit zijn klapstoeltje opstaan en meedoen. 'Wie sport er hier liever samen dan alleen?’ vragen zij de zaal. Bijna de hele zaal steekt zijn hand op, inclusief wethouder Van der Burg. Het werkt motiverend om samen te sporten, blijkt uit onderzoek. De studenten bedachten de app I am active om jongeren meer te laten sporten. Via je profiel kun je anderen uitnodigen voor een ‘sportdate’ of -event. In een agenda hou je het overzicht bij, en je krijgt complimenten. ‘Hoe voorkom je dat vieze oude mannetjes de app gaan gebruiken om met een jong meisje te daten?’ vraagt iemand in de zaal. Jane grapt: ‘Misschien moet je dan in de sportschool afspreken, en niet achterin een donker parkje.’

Winnaar

Dan roept wethouder Van der Burg de winnaar uit: ‘Ik kies voor groepje 3. Dit is een goed te implementeren app die de Amsterdamse jongeren zal uitnodigen om meer te gaan sporten!’ De drie groepen worden daarnaast uitgenodigd om tijdens Sail langs te komen op netwerkborrel op de boot van de gemeente. En Van der Burg laat weten dat de studenten welkom zijn als sparringpartners voor de Amsterdamse GGD.