Hogeschool van Amsterdam

Ambachtelijke webwinkel winnaar Students in Motion 2015

9 feb 2015 13:18

De vijfde editie van Students in Motion (SIM) is gewonnen door team ‘Verszorgd’. Zij bedachten een ambachtelijke webwinkel voor een slagerij uit de Rivierenbuurt en adviseerden hem deze samen op te zetten met andere ondernemers uit de buurt.

Vorige week vond de week Students in Motion plaats, waarbij eerstejaarsstudenten Digitale Media en Creatieve Industrie in teams oplossingen voor stad ontwikkelen. Dit jaar was het thema ‘Het nieuwe maken’. Steeds meer mensen verkiezen weer zelfgemaakte producten en kleinschalige ondernemingen boven massaproductie. Ondernemers ontdekken opnieuw het ambacht.

260 studententeams trokken daarom tussen 2 en 6 februari de stad in. Hun belangrijkste doel? Kleine ondernemers en ambachtslieden helpen hun bedrijf, dienst of product naar een hoger niveau te tillen. De verscheidenheid aan ondernemers was enorm.

Winnaars

Zo ging de derde plaats in de wedstrijd naar het team dat Bee Inc. bijstond, een bedrijf dat onderkomens maakt voor bijen in boomstammen om zo bijensterfte tegen te gaan. Zij maakten een komisch filmpje over een dakloze bij, om het bedrijf zo beter zichtbaar op internet te maken.

Nummer twee was het team dat tassenmaker Xofa adviseerde, een bedrijf dat van oude leren banken tassen maakt. De studenten van dit team stelden voor een online portfolio te creëren, waarop de tassenmaker goed kan laten zien wat hij maakt.

Het winnende team ging aan de slag voor een slager uit de Rivierenbuurt en ontwikkelden een concept voor een webwinkel. Zij adviseren de slager om dit samen te doen met andere ondernemers uit de buurt , zoals de bakker, de visboer en de groenteman. Zo wordt het bereik van de webwinkel vergroot en kunnen buurtbewoners in één keer hun boodschappen bij de webwinkel doen. Eigenlijk een soort SRV-man anno 2015.

De jury wist vooral te waarderen dat het hier een echte lokale ambacht betrof. ‘Kleine lokale ondernemingen hebben het zwaar, daarom zijn wij blij met dit advies’, licht Anneloes van Gaalen het oordeel van de jury toe.

Foto: Team Verszorg, de winnaars van SIM 2015. V.l.n.r.: Merel van Groningen, Demi Barewijk, Ahish Sewgobind, Atif Omerovic, Karlijn van Egmond, Mehmet Topkir en Romee van Klaveren

Project SIM maakt deel uit van het onderwijsprogramma bij HvA Digitale Media en Creatieve Industrie. Dit domein leidt studenten op tot professionals in de creatieve industrie. Tijdens SIM werken eerstejaarsstudenten van verschillende disciplines (Fashion, ICT, Media en Communicatie, Mediadesign) samen en maken zij kennis met innovatief onderwijs, de creatieve industrie en de stad Amsterdam.

SIM vond dit jaar voor de vijfde keer plaats van 2 tot en met 6 februari 2015. Informatie is te volgen via www.studentsinmotion.nl, @hvasim en Facebook. Neem voor meer informatie contact op met Sander Hartog, projectleider SIM via 06-21156126 en s.hartog@hva.nl .