Hogeschool van Amsterdam

Youp van 't Hek in gesprek met HvA-honoursstudenten

16 mei 2014 15:40 | Afdeling Communicatie

Youp van ‘t Hek ging gisteren in gesprek met zo’n dertig honoursstudenten van de HvA tijdens een masterclass in debatcentrum De Balie. De cabaretier vertelde openhartig over zijn loopbaan in vroege dagen, zijn ergernissen en inspiratiebronnen.

De zaal zit deze keer vol; studenten schuifelen al grijnzend in hun stoelen als van 't Hek opkomt. Deze gast belooft wat. Toch start de cabaretier vrij serieus met een relaas over de begindagen van zijn loopbaan. Van 't Hek was hét zorgenkind van zijn ouders, 'al waren de zes vóór mij ook al mislukt' en werd vijf keer van school getrapt, omdat hij zichzelf toen al vrij geestig vond. Na acht jaar maakte hij de mavo af. Daarna ontdekte Van 't Hek wat hem het meest lag, toen een vader van een vriend hem vroeg om folders voor zijn wijnhandel te schrijven. Schrijven is voor Van 't Hek nog steeds het leukste dat er is. Nu schrijft hij over de onderwerpen die hem opwinden; dingen die hij niet begrijpt, 'die niemand begrijpt'. Dat een foto van het verwoeste Homs even groot in de krant staat als een onnozel bericht ernaast over Pechtold. 'Dat is mijn verbijstering.' Inspiratie voor grappen is overal: van dagelijkse gesprekken bij de bakker tot de absurditeit van een crematie.

Gietijzeren doorzettingsvermogen

Succes bleef lang uit voor Youp. Studentencabaret Nar, waarin ook Youps vrouw Debby zat, trok vaak lege zalen. Toch probeerde Youp het telkens weer, met 'gietijzeren doorzettingsvermogen'. Het is de boodschap die hij de studenten meegeeft: 'Blijf zo dicht mogelijk bij je hart en sluit zo weinig mogelijk compromissen, juist als je jong bent.' Toen was daar ineens die doorbraak: Youp trad op in een uitzending van 1984 waarin Gerard Reve en Boudewijn Büch ruzie kregen, dit werd een kijkcijferkanon.

Team om je heen

Dat Van 't Hek volledig voor zijn passie kan leven, dankt hij aan het team onder hem heen: een hechte club die hem al jarenlang ondersteunt, van de boekhouding tot het licht. Dat is de belangrijkste levensles, die hij van zijn vader heeft geleerd: de beste belegging is een goede nachtrust. 'Richt je dus op de essentie zodat je jezelf ook kunt voeden,' drukt hij de studenten op het hart. Dat hij die dingen uitbesteedt maakt dat Van 't Hek nog altijd fluitend doet wat hij doet. Het is voor hem eigenlijk geen werk, hij heeft het altijd over 'spelen'.

Vragen van studenten

Aan vragen van studenten is vervolgens geen gebrek. 'Vindt u het nooit erg om mensen te beledigen?' wil iemand weten. Youp heeft hier geen moeite mee: onlangs ageerde hij in zijn column tegen een vrouw in de overgang die de media opzocht en de reacties stroomden binnen. 'Er valt zoveel te lachen als je mijn mailbox bekijkt,' glundert van 't Hek, die zich verkneukelt bij het beeld dat mensen verwoed, met tong uit de mond, zitten te tikken. 'Waar bent u het meest trots op?' vraagt een andere student. Het meest trots is van 't Hek op zijn hechte team. 'Wilt u mensen iets bijbrengen met uw columns?' vraagt iemand achterin. De cabaretier geeft aan dat dit geen must is, maar dat dit vanzelf gaat: 'Ik ben blij als mijn grap even door het hoofd van mensen gaat in de Albert Heijn, op een crematie, of op school. Dat ik mensen een beetje anders laat denken.'