Jan Giesen HvA-Docent van het Jaar 2014

10 apr 2014 12:34 | Afdeling Communicatie

Jan Giesen, docent European School of Physiotherapy, is vandaag gekroond tot Docent van het Jaar 2014 op de HvA Onderwijsconferentie. 'Hij straalt passie uit, niet alleen voor zijn vak, maar ook voor het docentschap,' aldus de studentenjury van E.V.A., de excellentievereniging Amsterdam.

Op het podium van de Onderwijsconferentie in Carré werd de top 3 uitgeroepen: op nummer drie Fatima Mzallasi (Domein Maatschappij en Recht), op twee docent Luuk Schoenmakers (Domein Bewegen, Sport en Voeding) en - na een spannende nek-aan-nekrace- de nummer één: Jan Giesen van domein Gezondheid.

De jury bestond dit jaar voor het eerst niet uit ASVA-leden, maar uit zeven excellente HvA-studenten van de verschillende domeinen. Zij bezochten colleges van de genomineerden, en letten op criteria als docentvaardigheden en excellentie en uitdaging.

Jan Giesen: passie ten voeten uit

Bij Jan Giesen viel de jury meteen één ding op: passie. Juryvoorzitter Sid: 'Jan Giesen is enorm enthousiast. De hele jury wilde na zijn college ook deze studie volgen.' Daarnaast vond de jury het bijzonder dat Jan ook zichzelf ter discussie stelt: hij gaf een voorbeeld uit de praktijk en vroeg de studenten feedback op zijn functioneren. Jan creëert uitdagingen voor studenten met praktijkcases, die niet op de tentamens terugkomen. 'De enige docent die structuur weet aan te brengen in de praktijk,' zo omschrijven Jans studenten hem.

Luuk Schoenmakers: jong talent

Nummer twee Luuk Schoenmakers, docent Sport en Recht, is de 'Koen Verweij' in deze wedstrijd, vertelt de jury. 'Het was echt een heel spannende nek-aan-nekrace,' vertelt juryvoorzitter Sid van Wijk. 'We hebben tot het laatst hevig overlegd.' Luuk is met zijn 26 jaar een kersverse docent bij de HvA: hij geeft nog maar een jaar les, en heeft daarnaast een eigen bedrijf. Hij is er voor al zijn studenten, geven zij aan: hij helpt degenen die het moeilijk hebben, en houdt zich daarnaast expliciet bezig met excellentie. 'Luuk heeft echt die jonge dynamiek in zich,' aldus de jury.

Fatima Mzallassi: docente die er altijd is

Die jonge dynamiek geldt ook voor nummer drie, de jonge Bestuurskundedocente Fatima Mzallassi, die zich volgens de jury goed kan verplaatsen in haar studenten. Fatima kende iedereen bij naam in een grote collegezaal, en wist precies waar de studenten mee bezig waren. Ze wordt geroemd omdat ze alle studenten bij haar les betrekt: in haar college zit iedereen in opperste concentratie, niemand zit aan zijn mobieltje, viel de jury op. Fatima is geliefd bij de studenten, omdat zij ook buiten de contacturen om een aanspreekpunt is. 'Studenten willen een docent die er altijd is. Dat is Fatima,' aldus juryvoorzitter Sid van Wijk.

Over de Docent van het Jaar-verkiezing Het is de vijfde keer dat Asva de Docent van het Jaar-verkiezing heeft georganiseerd. Met de verkiezing willen Asva en HvA goed onderwijs en goed docentschap stimuleren. De Docent van het Jaar krijgt een eervolle titel, een beeldje én een geldbedrag van 2000 euro, naar eigen inzicht te besteden aan het onderwijs bij zijn opleiding. Dit jaar brachten 4200 HvA-studenten hun stem uit.