Hogeschool van Amsterdam

Krijgen we postpakketjes straks per drone?

14 mrt 2014 16:13 | Afdeling Communicatie

Vijf techniekstudenten hebben in het HvA-Innovatielab een mechanisme ontworpen waarmee drones pakketjes kunnen oppakken, vervoeren en afleveren. Zij ontwikkelden dit systeem in opdracht van NLR, het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium.

Amazon experimenteert er al mee in de VS: drones die postpakketjes op de gewenste tijd afleveren. Dat scheelt manuren, en thuis uren wachten tot de koerier langskomt. Het Nederlandse NLR gaf de opdracht aan het Innovatielab van de HvA om zo'n grijpsysteem voor de Octocopter -drone te ontwikkelen.

Lichtgewicht grijpsysteem

Student Stefan kraakte samen met vier medestudenten zijn hersenen: het systeem moest het pakketje herkennen, het onderweg stevig vasthouden en het precies op tijd loslaten. Daarnaast moest het pakketje beschermd worden tegen onstuimige weersomstandigheden. Moeilijk, maar het is gelukt: de studenten kwamen met een grijpklauw, die op commando een box vastpakt met sleuven aan de zijkant. In deze box kunnen pakketjes van alle soorten en maten veilig worden vervoerd.

Vriendelijke drone

Opdrachtgever Gerald Poppinga van NLR is tevreden met het resultaat: 'Op dit moment is de regelgeving in Nederland nog niet zo ver dat logistieke vervoerders de drones kunnen inzetten, dus we lopen op de muziek vooruit. Maar we laten hiermee wel zien wat voor positieve dingen mogelijk zijn met drones. We zijn nu bezig om deze drone met een start-up in te zetten en verwachten in de toekomst interesse vanuit het bedrijfsleven.'

V.l.n.r.: Bart Capitain, Daniel Smit, Stefan Popma, Rick Klopper (Engineering, Design & Innovation) en Darrin de Jong (E-Technology)

Ikea-bouwpakket

Vier van de studenten volgen de opleiding Engineering, Design en Innovation en werkten aan het werktuigbouwkundige deel van de transportdrone. Een student Elektrotechniek nam het elektronische gedeelte voor zijn rekening: via een motortje opent en sluit de klauw.De studenten maakten het prototype met de lasersnijder vanuit één plaat. Stefan vertelt: 'Het is een duidelijk en simpel ontwerp geworden, zodat je het als een Ikea-bouwpakket in elkaar kunt zetten.'