Hogeschool van Amsterdam

De nerd wordt de norm

19 mrt 2014 10:40 | Afdeling Communicatie

De luie student- ooit een standaardverschijning- lijkt tegenwoordig een uitstervend soort. Wat is er gaande op universiteiten en hogescholen? Tien jaar geleden was het stoer om nooit voor elf uur ’s morgens op college te verschijnen, nu zit de bieb 's ochtends vroeg al vol. De ijverige student is in opkomst, niemand schaamt zich er meer voor ambitieus te zijn.

Op Nederlandse hogescholen en universiteiten melden steeds meer studenten zich aan voor een excellentie- of honoursprogramma. Te lang is aan de onderkant bijgespijkerd, vinden de onderwijsinstellingen. Nu bieden zij uitdaging aan studenten die boven het maaiveld uitsteken. Tegelijkertijd klinkt kritiek op excellentie als een typisch 'Amerikaans' verschijnsel: deze prestatiemaatschappij dwingt jongeren telkens om perfectie na te streven, met enorme prestatiedruk tot gevolg. Praat mee over excellentie tijdens de Onderwijsconferentie HvA XL-EXCELLENT LEREN voor alle medewerkers van de HvA. Meld je aan via www.hva.nl/onderwijsconferentie .

Studenten die meer uitdaging willen

HvA-studenten Sid van Wijk en Floor de Nooij volgen een honoursprogramma en richtten onlangs de Excellentievereniging Amsterdam (E.V.A.) op, de eerste vereniging voor excellente studenten in het hbo. Floor en Sid vielen in het eerste jaar op doordat zij negens haalden, maar dit werd ze niet altijd in dank afgenomen. Floor vertelt: 'Aanvankelijk was ik een buitenbeentje binnen de pabo, omdat ik meer gericht was op theorie dan praktijk. Ik kon me pas uitleven in het excellentieprogramma: je kunt vakken op een hoger niveau volgen en vakken buiten je opleiding volgen.' Sid, student Technische Bedrijfskunde, herkent dit gevoel: 'In het eerste jaar kregen de studenten die moeite hadden met de studie veel aandacht, maar ik zocht juist meer uitdaging. Het honoursprogramma bood uitkomst; dat was zo gaaf: je kunt onderzoek doen, een onderneming opzetten, meepraten met de opleiding. Je voert een zoektocht uit naar wat je wilt en kunt.'

'Je blijft jezelf verbazen'

Hoe zit het met de prestatiedruk? Sid voelt zich juist beter nu meer van hem gevraagd wordt: 'Ik kwam van het mbo en had helemaal geen hoge pet op van mezelf. Vervolgens bleek ik de extra prikkels van het excellentieprogramma telkens aan te kunnen. Je legt de lat steeds hoger- je blijft jezelf verbazen.'

Excellente studenten: kom naar de onderwijsconferentie!

Bij de HvA volgen steeds meer studenten een excellentieprogramma. Floor en Sid merken dat de belangstelling stijgt: 'We hebben nu al vijftig aanmeldingen binnen voor E.V.A. en de groeipotentie is enorm.' Leden van excellente studentenvereniging E.V.A. krijgen op 10 april de kans om mee te praten met HvA-beleidsmakers tijdens de Onderwijsconfer¬entie, waar normaal gesproken alleen medewerkers komen. Ben je excellente student? Grijp deze kans, word lid van EVA en laat je stem horen op de HvA Onderwijsconferentie op 10 april! Meld je zsm aan via bestuur@eva-amsterdam.nl .
Aanmelden voor de Onderwijsconferentie 2014