Hogeschool van Amsterdam

UvA en HvA maken eerste meubelstuk met 100% bioplastic

24 feb 2014 09:20 | Afdeling Communicatie

Vanmiddag kreeg het College van Bestuur van de Hogeschool en Universiteit van Amsterdam het allereerste product aangeboden van 100% biobased plastics: een vergadertafel. Onderzoekers van de UvA ontdekten per toeval dit plastic, dat alleen uit plantaardige ingrediënten bestaat. Onderzoekers van de HvA verwerkten het materiaal in een tafel in opdracht van de UvA. Het 100% bioplastic betekent een revolutie: bij massaproductie leidt dit niet tot plasticsoep in de oceanen.

Tijdens een proef om biobrandstof te ontwikkelen, ontdekten UvA-onderzoekers prof. dr. Gadi Rothenberg en dr. Albert Alberts per toeval het 100% bioplastic. Een Eureka!-moment, want bioplastic was tot nu toe alleen voor een klein percentage recyclebaar (zoals PET30 en PLA). Dit nieuwe bioplastic bestaat uit glycerol en citroenzuur en is dus volledig plantaardig en biologisch afbreekbaar. Het materiaal lost op in water. Een cruciale oplossing, want het huidige plastic lost honderden jaren niet op.

Prof. dr. Rothenberg vertelt: 'Er bestaat een grote kans dat het bioplastic straks in massaproductie wordt genomen. We hebben het materiaal getest in industriële settings. Verschillende bedrijven hebben al interesse in het plastic.'

Oven maakt bioplastic producten

De Hogeschool van Amsterdam onderzoekt nu verschillende praktische toepassingen met het bioplastic, zodat het straks gebruikt kan worden in consumentenproducten. HvA-docent/onderzoeker Product Design Rogier ten Kate maakte de tafel in een grote oven die speciaal hiervoor is aangeschaft, samen met onderzoeker Martijn Swinkels en studente Merel Roozendaal. Ten Kate vertelt: 'Het materiaal hecht in de oven aan andere materialen, als een soort lijm, bijvoorbeeld aan glas en roestvrijstaal. Erg handig, zo kunnen we allerlei producten maken.' Ten Kate ziet in de toekomst ook items als lampen, schalen of matrassen van dit bioplastic voor zich. Ten Kate: 'Deze uitvinding is leuk om aan te werken, want het is goed voor het leven. Wij zijn zelf ook oplosbaar.'

Revolutie voor de wegwerpmaatschappij

Het precieze recept van het 100% bioplastic blijft geheim, de UvA heeft hier dan ook patenten op. Het bioplastic kan uitkomst bieden in een tijd dat producten niet langer dan een paar jaar meegaan. Op deze manier wordt de wegwerpmaatschappij minder schadelijk.

 

Prof. dr. Gadi Rothenberg en dr. Albert Alberts zijn als chemici verbonden aan het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences (HIMS) van de Universiteit van Amsterdam. Dit onderzoek maakt onderdeel uit van het onderzoekszwaartepunt Sustainable Chemistry. De Hogeschool van Amsterdam werkt aan de toepassing van het bioplastic via het onderzoeksprogramma CleanTech , dat zich richt op duurzame technologieën.