Minorstudenten actief voor sportbranche wereldwijd

27 sep 2013 15:38 | Afdeling Communicatie

In opperste concentratie buigen studenten zich over de tafels, kriskras door het lokaal; verschillende accenten Engels vermengen zich.

In teams werken zij aan business cases voor de internationale minor The Business of Sports and Events. Voor sportorganisaties over de hele wereld doen zij onderzoek en regelen ze de marketing, zoals een straatvoetbalproject in de favela’s en het EK Atletiek in Amsterdam.Favela Street Soccer in Rio Het groepje van Susanne Vorstemans gaat aan de slag voor IBISS in Rio de Janeiro, een stichting opgericht door Nederlander Nanko van Buuren. IBISS investeert onder meer in gezondheidszorg en onderwijs in de favela's van Rio en organiseert er sportprojecten, zoals het straatvoetbal. 'Wij gaan nu een plan maken voor fundraising en meer naamsbekendheid. Begin december moet onze strategie af zijn,' licht Susanne toe.

EK Atletiek in Amsterdam

Het zal velen zijn ontgaan: in 2016 vindt in Amsterdam het EK Atletiek plaats. 'Dat is nu juist het probleem,' vertelt student Brian Husslage. 'Het EK Atletiek geniet weinig bekendheid in Nederland. Daarnaast is het tot nu toe te duur.' Brians groepje onderzoekt hoe de organisatie het WK Atletiek kan promoten door een online game, en brengt daarnaast advies uit over de ticketprijzen. 'We brengen eerst de prijzen van afgelopen EK's in kaart en gaan dan een prijzenstrategie ontwikkelen.'

Klanttevredenheid over sportevenementen

Verderop overleggen studenten Connor (VS), Thibault (Frankrijk), samen met Nederlanders Bart, Belle en Aviv over hun persbericht voor TSE Consulting, internationaal een van de grootste consultancybureaus voor sportevenementen. De studenten onderzoeken de klanttevredenheid met een grootschalige enquête en mogen hun projectopzet op 30 september presenteren tijdens een internationale conferentie in Lausanne, Zwitserland, waar ook het IOC gevestigd is. In oktober presenteert TSE de resultaten op een sportconferentie in Londen aan alle Sport Business-organisaties ter wereld.

Naast deze studententeams ontwikkelen nog 3 andere teams een businesscase rondom sportorganisaties en – evenementen en goede doelenorganisaties. De minor The Business of Sports and Events bestaat voor de studenten uit het voltooien van het projectopdracht en het afronden van verschillende theoretische vakken, zoals Sponsoring & Media, Sustainability in Sports en International Sport and Music Events. In februari 2014 kunnen 20 geselecteerde studenten de minor The Business of Sports and Events volgen met Braziliaanse opdrachtgevers, inclusief een verblijf in Rio de Janeiro tijdens het WK Voetbal. Voor deze leergang geldt een speciale selectie en worden extracurriculaire activiteiten van de studenten verwacht. Het doel is om deze leergang tot en met de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro uit te voeren.