Hogeschool van Amsterdam

Lose the fat, keep the muscle: wat we kunnen leren van de pinguïn Happy Feet

23 feb 2012 12:41 | Afdeling Communicatie

Voedingsdeskundige Peter Weijs hield op woensdag 22 februari de leerzame Lectorale Rede ‘Happy feet, food & fat’ in een vol auditorium in de Leeuwenburg. De Lectorale Rede over het management van lichaamssamenstelling trok veel belangstelling uit het veld. Onder de aanwezigen waren diëtisten, lectoren, samenwerkingspartners van AMC, ClubWest, Vialente en onderzoekers van onder meer Campina en Danone.

March of the penguins

Peter Weijs startte de rede met een fragment uit de film 'March of the Penguins', waarin we zien hoe de pinguïnsoort 'Happy Feet' van overgewicht naar ondergewicht schommelt. Happy Feet vast namelijk vier maanden, wanneer hij stilzit om een ei uit te broeden. We kunnen veel leren van deze pinguïn: om te overleven heeft hij niet alleen de vetmassa nodig, maar ook spiermassa. De eiwitbalans speelt een cruciale rol bij het behoud van zijn spiermassa.

Lose the fat, keep the muscle

Van Schwarzenegger tot Terpstra: de werkelijkheid is pluriform, aldus Weijs. 'Zowel ondergewicht als overgewicht zijn grote maatschappelijk problemen.' Maar gewicht zelf zegt niet alles: het gaat om de lichaamssamenstelling, om de juiste verhouding tussen vetmassa en spiermassa. Om af te vallen moet de vetmassa omlaag en de spiermassa omhoog. Een hogere eiwitintake is nodig om de spiermassa te behouden en versterken en om op gewicht te blijven. Weijs laat aan de hand van onderzoeksresultaten zien dat een hogere eiwitinname ook de overlevingskansen van intensive care-patiënten vergroot.

Maatschappelijk belang van voedingsdeskundigen

Voorafgaand aan de Lectorale Rede vond een minisymposium plaats met diverse sprekers uit het vakgebied, waaronder dieetgoeroe Dr. Frank. Naast de rol van eiwitten was er aandacht voor het maatschappelijke belang van diëtisten en voedingsdeskundigen. Dr Frank legde uit dat aan de hand van de juiste dieetsamenstelling, diabetespatiënten geen insuline meer nodig hadden. De beslissing van minister Schippers om de diëtist uit de basisverzekering te schrappen zal daarom uiteindelijk veel hogere ziektekosten met zich meebrengen. Alleen al in Amsterdam-West kampt 40% van de basisschoolkinderen met overgewicht. Het belang van diëtisten is daarom nu groter dan ooit.