Hogeschool van Amsterdam

Boterhamvis levert HvA-studenten Voedingscentrum Award op

6 jun 2011 09:31 | Afdeling Communicatie
Het lijkt op boterhamworst, maar het is gezonder en gemaakt van vis en geroosterde paprika: Boterhamvis! Met dit concept won een groep studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) de Voedingscentrum Bachelors Award voor gezonde innovaties. De jury prees onder meer de duurzaamheidsaspecten en de betaalbaarheid van het product.

De directeur van het Voedingscentrum, Felix Cohen, reikte tijdens een minicongres de Award op 27 mei uit aan HvA-studenten Marieke van der Velde, Rolien Boekholt en Anne van Heereveld. Hun concept Boterhamvis zou gemaakt worden van duurzaam gekweekte witvis en in handige plakjes voor op de boterham in de supermarkt komen te liggen. Het vormt een gezond alternatief voor hartig broodbeleg als kaas en vlees, dat vaak vrij veel ongezonde vetten bevat. Omdat het niet zo duur hoeft te zijn, is het een product dat kan aanslaan bij een brede doelgroep.

Ook de tweede prijs bij de Voedingscentrum Bachelor Awards ging naar een concept van HvA-studenten. Deze groep won een prijs voor het idee voor de Dip Sum, een gestoomd hapje met kip en groente. De Mini Bapao Groenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Food & Business, sleepte de derde prijs in de wacht.

Over de Voedingscentrum Bachelors Award

Het Voedingscentrum vindt het belangrijk dat (toekomstige) productontwikkelaars en marketeers beseffen dat hun producten een bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid van consumenten. Daarom organiseerde het Voedingscentrum dit jaar voor de zevende keer de Voedingscentrum Bachelors Award (voorheen Hbo-prijsvraag) voor foodgerelateerde HBO- en WO-opleidingen.

Ruim 65 studenten van zeven verschillende opleidingen, zoals Voedingsmiddelentechnologie en Food & Business, hebben hun idee ingestuurd. Een jury van professionals uit de levensmiddelenindustrie, retail, overheid, de Consumentenbond en het Voedingscentrum beoordeelden de inzendingen. Het nieuwe product of concept moest bijdragen aan een gezonder eetpatroon. Aandacht voor duurzaamheid was bij de beoordeling van de concepten een pre.

Bron: site Voedingscentrum, www.voedingscentrum.nl .