Burgemeester van der Laan over de economie van Amsterdam

28 apr 2011 14:54 | Afdeling Communicatie
Op woensdag 27 april betreedt een goedgestemde Eberhard van der Laan het auditorium van de Hogeschool van Amsterdam/HES in de Fraijlemaborg. Burgemeester van der Laan is eregast bij een bijzondere lunchbijeenkomst van Alumni vereniging Hou' en Trouw. Het is de eerste burgemeester die in zijn eerste dienstjaar een lezing geeft bij Hou' en Trouw.

Van der Laan gaat zitten, zet zijn bril op en legt de laatste hand aan zijn speech terwijl erelid van Alumni vereniging Hou' en Trouw, Hans van Dijk, hem respectvol introduceert. De toespraak wijdt van der Laan aan het internationale karakter van de Amsterdamse economie. Voordat hij begint, licht hij bescheiden toe geen econoom maar een jurist te zijn.

"Gateway to Europe" "Amsterdam is The Gateway to Europe geworden. Slimme, ondernemende jongeren zijn niet langer gebonden aan een plaats en kunnen kiezen waar ze studeren, werken en wonen. Globalisering is hierdoor een begrip geworden. Amsterdam is een populaire stad. We moeten zuinig zijn op deze positie en ervoor zorgen dat we mensen blijven aantrekken." Derde gouden eeuw "Ja, er is crisis, maar hier niet. Wij stevenen eerder af op de derde gouden eeuw." Volgens Van der Laan liegen de cijfers er niet om. Zo vestigden in 2010 maarliefst 120 nieuwe internationale hoofdkantoren zich in Amsterdam. En van elke zeven euro die in Nederland wordt verdiend, wordt er één in deze regio verdiend. "Amsterdam is 'in'." Volgens Van der Laan moet Amsterdam de komende jaren veel gaan samenwerken in de regio en het buitenland om nog belangrijker in Europa te worden. Van der Laan benadrukt dat economie, groen en cultuur de komende jaren leidend moeten worden in het beleid.

"Iedereen is smoorverliefd op deze stad, hoe kan het dan misgaan?" Hou'en Trouw Hou' en Trouw is de alumni (oud-studenten) vereniging van de HES Amsterdam en de Openbare Handelsscholen. In de ruim 125 jaar dat de vereniging nu bestaat heeft vrijwel elke Amsterdamse burgemeester op een bijeenkomst van Hou' en Trouw gesproken over een economisch thema. In zekere zin zijn ze dat de vereniging ook verplicht: het was een oud-lid van Hou' en Trouw die de gemeente Amsterdam in 1920 het pand op nummer 502 aan de Herengracht cadeau deed. Dat gebeurde op een bijzondere voorwaarde: de woning moest voortaan gebruikt worden als ambtswoning van de burgemeester. Van der Laan is de huidige bewoner van dit monumentale pand.