Science for All: the 2023 OSCAwards

Evenement

Hecht u belang aan een transparante onderzoekscultuur? Vindt u het belangrijk dat de samenleving meer betrokken wordt bij onderzoek? Wilt u meer weten over open onderwijs, open data en open access? Kom dan naar de Open Science Community Amsterdam Awards (OSCA-Awards) en leer welke projecten van de HvA, VU en UvA op dit moment bijdragen aan Open Science in Amsterdam

Digital Creators

Het is de eerste keer dat de Open Science Community Amsterdam (OSCA) de OSCAwards organiseert. Open Science is een internationale academische beweging die wetenschappelijke kennis open beschikbaar, toegankelijk en herbruikbaar maakt voor iedereen. Tijdens deze avond vieren we lokale bijdragen aan Open Science. Verschillende wetenschappers, onderzoekers, studenten en docenten vertellen over hun projecten en betrokkenheid bij Open Science.

Deze avond zullen we acht projecten belonen met een prijs van €200,-. De projectcategorieën bestaan uit:

1) Open access / Open data / Open materialen / Open software

2) Transparantie / Metascience / Preregistratie / Reproduceerbaarheid

3) Betrokkenheid van belanghebbenden / Citizen science / Betrokkenheid van de gemeenschap

4) Open leermiddelen / Open onderwijs / Open online cursussen

Na de prijsuitreiking zijn er een aantal korte presentaties over Open Science. Dr. Maaike de Jong van E-Science Center geeft een lezing over (open) onderzoekssoftware. Lisa Yu, community manager van het Data Science Center van de Universiteit van Amsterdam, geeft een lezing over onderzoekssamenwerking.

Over de sprekers
Maaike de Jong heeft een achtergrond in Ecologie, Evolutie en Genomics. Ze promoveerde in de Evolutiebiologie aan de Universiteit Leiden, waarna ze aan de Universiteit van Helsinki en de Universiteit van Bristol werkte aan klimaatveranderingsbiologie. De laatste jaren verlegde ze haar focus naar Open Science, eerst bij de Koninklijke Academie van Wetenschappen (KNAW), waarna ze bij het eScience Center ging werken. Bij het eScience Center combineert De Jong haar ervaring in onderzoek, Open Science, community building en onderwijs om digitale vaardigheden en duurzaamheid van software in de onderzoeksgemeenschap te bevorderen. In haar rol als scientific community manager leidt ze verschillende initiatieven op het gebied van open en duurzame software, waaronder de Research Software Directory, een online platform om onderzoekssoftware onder de aandacht te brengen. Ze is ook betrokken bij verschillende nationale en internationale netwerken en spreekt regelmatig op conferenties en evenementen.

Lisa Yu is community manager bij het Data Science Centre van de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft ervaring in de gezondheidszorg, het onderwijs en de social impact sector. Daarnaast heeft ze een passie voor community betrokkenheid en het vertalen van onderzoek naar zinvolle uitvoering hiervan in de praktijk. Lisa zal een lezing geven over het Data Science Centre, het belang van (interdisciplinaire) samenwerking en het werk dat gedaan moet worden om dit te realiseren.

Alexandra Sarafoglouo is postdoc bij de afdeling Psychologische Methoden van de Universiteit van Amsterdam. Samen met Suzanne Hoogeveen richtte ze de Open Science Community Amsterdam op. Tijdens haar promotieonderzoek bestudeerde ze Open Science gerelateerde onderzoeksmethoden met een bijzondere focus op analysis blinding en pre-registratie. Haar onderzoekinteresses omvatten Bayesiaanse inference en metawetenschappelijk onderzoek.

Gepubliceerd door  Onderwijs en Onderzoek 24 januari 2023
Banner Digital Creators

Datum

Startdatum 26 jan

Tijd

17:00 - 18:30 uur