City Net Zero

Netcongestie Learn & Share | Arbeidsmarkt

Evenement

Het elektriciteitsnet is overvol. Dat heeft grote impact op verduurzaming en de economische ontwikkeling. In de eventserie Netcongestie Learn & Share wisselen we kennis uit, verbinden partners aan elkaar, en identificeren welke oplossingen nodig zijn.

Bron: Shutterstock

Deze eventserie organiseren we samen met onze partners Amsterdam Economic Board, Alliander en Waag Futurelab .

Om netcongestie op te lossen, hebben we elkaar nodig. Echte opschaling en versnelling blijkt nog weerbarstig. We zien hierin twee belangrijke uitdagingen:

  • Kennisniveau: Netcongestie is geen nieuw onderwerp meer. Toch weten veel organisaties weinig over de huidige situatie en mogelijke oplossingsrichtingen. Wanneer meer partners op de hoogte zijn, activeren we een grotere groep stakeholders die met elkaar aan oplossingen kunnen werken.
  • Overzicht: Er gebeurt al veel, zowel landelijk, regionaal als lokaal. Een integraal overzicht van activiteiten ontbreekt. Meer inzicht in wat goed werkt en welke stappen mogelijk zijn, is een goed idee. Dan doen we geen dubbel werk.

Arbeidsmarkt

In deze derde editie van Netcongestie Learn & Share gaat het over de krappe arbeidsmarkt. Dikkere elektriciteitskabels, meer middenspanningsstations en andere vormen van netverzwaring bieden de meest rechttoe, rechtaan oplossing voor netcongestie. Helaas is dat geen slimme of snelle oplossing. En het vraagt om veel personeel, dat nu niet beschikbaar is.

We gaan hierover in gesprek bij de Faculteit Techniek van de Hogeschool van Amsterdam. Een plek waar dagelijks studenten, zij-instromers en doorstromers worden opgeleid in onder meer engineering, built environment, smart maintenance. De modules Leven Lang Ontwikkelen bieden ook professionals ruimte om te blijven leren.

Wil je erbij zijn?

Dit evenement is bedoeld voor leden van de Network Council, de partners van Amsterdam InChange en partners van Green Tech Campus MRA . Heb je interesse in dit event of wil je zelf bijdragen aan deze eventserie? Stuur dan een mail naar Christine Groothuis , Programmamanager Circulair & Energie bij Amsterdam InChange

Programma

14:45 uur – Inloop

15:00 uur – Welkomstwoord – Renée Heller , hoofd Kenniscentrum Techniek van Hogeschool van Amsterdam

15:10 uur – Plenaire sessie – Erwin Niedeveld (Topsector Energie) | Human Capital Agenda Energietransitie

De Topsector Energie verwacht op grote schaal nieuwe competenties nodig te hebben en spant zich in voor betere, gelijkwaardige en toegankelijke scholing. Hiervoor heeft Topsector Energie een Human Capital Agenda opgesteld met 4 concrete programmalijnen. Deze helpen de sector te anticiperen op vernieuwingen. Denk hierbij aan arbeidsbesparende van innovaties, effectief inrichten van lerende en innoverende ecosystemen en learning communities en het opzetten van Leven Lang Ontwikkelen-modules. Hoe werken publiek en private partijen het beste samen om dit voor elkaar te krijgen?

15:40 uur – Tijd voor vragen

16:00 uur – Break-out sessies

Masha Smulders en Caroline van der Kooi (Hogeschool van Amsterdam) | Green Tech Campus

In de Green TechCampus werkt het onderwijs, mbo én hbo, docenten en studenten en het bedrijfsleven samen om de energietransitie in onze regio te versnellen. Via publieke-private samenwerkingen (PPS-en) zoals Make IT Work, Be An Engineer, VTi, ASTA, NexTechnician brengen we onderwijs en praktijk bij elkaar. Van Amsterdam tot Almere en van Hilversum tot Haarlem.

Om de ambitieuze klimaatdoelen te bereiken hebben we nu en in de toekomst meer en beter opgeleide technici nodig. Al deze mensen moeten we vinden, begeleiden en opleiden. Graag lichten we deze sessie toe, hoe wij studenten en professionals hierbij helpen en gaan we graag met de aanwezigen in gesprek hoe dit nog beter kan.

Viktor Bos (Amsterdam Economic Board) | E-Connect: meer mensen voor banen in de energietransitie

Ons initiatief E-Connect ontwikkelt een model om meer mensen richting banen in de energietransitie te krijgen. Daarbij vergroten we de instroom, we volgen mensen tijdens hun scholingstraject en bereiden werkgevers voor op zij-instromers. De vraag tijdens deze sessie is: hoe kan de aanpak van E-Connect een oplossing zijn voor het tekort aan mensen voor netverzwaring? En hoe kan E-Connect daarin samenwerken met jou?

Jop van Amelsfoort (Alliander) | Taalbarrières overkomen bij het aantrekken van buitenlands talent

De energietransitie is één van de grootste uitdagingen van onze tijd en vraagt een enorme groei in technici. Alliander heeft al 3.000 extra technici nodig. Alle netbeheerders en aannemers samen hebben er zelfs 20.000 nodig. De groei zit ‘m voornamelijk in operationele functies. In de huidige krappe arbeidsmarkt zet Alliander in op allerlei doelgroepen, waaronder internationals.

Maar de internationalisering in de uitvoering is niet zonder uitdaging, en is een stuk complexer dan bijvoorbeeld op een IT-afdeling. Hoe ga je om met internationalisering in een omgeving van praktisch geschoolde werknemers (mbo), waar veiligheid zo ontzettend belangrijk is? Hoe gaan we om met cultuurverschillen en welke eisen stellen we aan taalvaardigheid en vakopleiding? Jop vertelt over zijn ervaringen en drie grootste uitdagingen.

16:50 uur – Plenaire terugkoppeling en afsluiting

17:00 uur – Napraten en netwerken

Gepubliceerd door  City Net Zero 14 oktober 2024

Datum

Startdatum 05 nov

Tijd

14:45 - 18:00 uur

Locatie

Amstelcampus

Wibautstraat 1 - 5

1091 Amsterdam

020 599 5555