Hogeschool van Amsterdam

Archiefschool

Post-hbo Archivistiek

Werken als informatiespecialist is afwisselend. Je werkt met digitale databestanden, en vaak ook met historische bronnen. Ook heb je regelmatig te maken met privacyvraagstukken. De uitdaging is steeds om de relevante informatie op een goede manier bruikbaar en toegankelijk te houden. Wil jij je kennis en vaardigheden op het gebied van informatie en archief verder ontwikkelen? Dan is de post-hbo Archivistiek iets voor jou.

Duur 2 jaar
Doelgroep Archief- en informatieprofessionals
Startdatum 1 september 2022
Sectoren Archiefschool, Hbo-er, ICT, Digitale Media en Creatieve Industrie, HBO-ICT
Prijs €6500,00 (voor studiejaar 2022-2023)
Lesdag Vrijdag
Leslocatie Amstelcampus
Diploma diploma Archivistiek b

Met het unieke programma op post-hbo-niveau, vergroot je jouw kennis en versterk je jouw vaardigheden die nodig zijn om informatie toegankelijk te maken, te beheren en te verwerken. Het programma sluit goed aan op jouw werk als informatie- en archiefprofessional. Bovendien is het het enige informatie- en archiefprogramma op dit niveau in Nederland. Na afloop ontvang je het diploma Archivistiek b.

Sterk fundament als informatieprofessional

In de opleiding leer je het grotere geheel van het informatie- en archiefveld goed kennen. Je weet bijvoorbeeld welke informatie maatschappelijk relevant is, en hoe je die op een veilige manier toegankelijk maakt. Student Madelon grote Beverborg, beheerder van een e-depot: “Tijdens je werk heb je weinig tijd om je te verdiepen. Tijdens de opleiding kan dat wel. Ik heb veel kennis opgedaan die ik meteen kan toepassen in mijn baan. Er vielen een heleboel puzzelstukjes op zijn plaats: o, dáárom doen we dat zo.”

Informatie duurzaam toegankelijk maken

Naast de kennis die je opdoet vergroot je ook je vaardigheden. Je krijgt goede instrumenten in handen om je werk vakkundig te doen. Zo leer je bijvoorbeeld om informatie toegankelijk te maken, zonder dat de privacy in het geding komt – een precaire balans. De focus in de opleiding ligt op het waarborgen van duurzame toegankelijkheid van informatie en het beheer van (digitale) informatie. Een onmisbaar accent: de bescherming van persoonsgegevens.

Ook het samenwerken met docenten en medestudenten, die tevens vakgenoten zijn, werkt inspirerend. Student Sjoerd van Hooijdonk: “Als archiefmedewerker kom je in het normale leven niet vaak collega’s tegen. Tijdens de opleiding had ik wel regelmatig contact met vakgenoten. Dat was prettig en leerzaam.”

Het tweejarige traject bestaat uit drie elementen: uit de archivistiek, het informatiemanagement en de ICT. Die elementen komen terug in praktijkgerichte opdrachten en het theoretische fundament daaromheen, in zestien modulen.

Contact

Meer weten over de post-hbo Archivistiek, neem dan contact op met Marieke de Haan, coördinator Archivistiek, via m.de.haan@hva.nl of via 06 2115 8210.

Werk je in de informatie- of archiefsector? Ben je binnen jouw organisatie of bedrijf verantwoordelijk voor het informatiebeheer? Wil je graag nieuwe ontwikkelingen volgen? Jouw loopbaan een goed fundament geven? Of denk je aan een nieuwe stap in je loopbaan als adviseur digitale informatie, dataspecialist of medewerker pubieksdiensten? Wellicht is de leergang Archivistiek van de Hogeschool van Amsterdam dan iets voor jou.

Je koppelt theoretische onderdelen over archief, informatie en data aan praktijkgerichte opdrachten. Archief- en Informatieprofessionals zorgen ervoor dat informatie op orde is en blijft bij overheden, organisaties en archiefdiensten. Zij waarborgen duurzame beheer en toegankelijkheid van (digitale) informatie. Na afronding van de post-hbo vergroot u uw loopbaanmogelijkheden in de archief- en informatiesector.

Gepubliceerd door  Archiefschool 28 november 2021