Hogeschool van Amsterdam

Archiefschool

Opleiding archiefassistent volgen?

6 Resultaten

Werkt u bij een archiefdienst of erfgoedinstelling? Meer leren over uw klant en over beheer en toegankelijkheid van archiefstukken? Maak kennis met de opleiding Archiefassistent.

Waarom deze opleiding?

De klant van een archiefdienst komt nog weinig in de studiezaal en raadpleegt steeds vaker het internet. Ook onderzoek gaat steeds vaker digitaal.

De opleiding Archiefassistent (mbo+-niveau) bestaat uit zes modulen, gericht op:

  • De verbetering van dienstverlening
  • Toegankelijkheid
  • Archiefstukken (in welke vorm dan ook)
  • Beheer van archiefmateriaal

Toelatingseisen

De opleiding Archiefassistent heeft de volgende toelatingseisen:

  • U werkt bij een archiefdienst (gemeentearchief, stadsarchief of historisch centrum) of een erfgoedinstelling, die historische archieven beheert.
  • U heeft een contract van minimaal 16 uur per week, als werknemer, vrijwilliger, stagiaire of gedetacheerde vanuit een reïntegratiebureau.
  • Per instelling mogen maximaal twee medewerkers deelnemen aan een module. Als er meer medewerkers van dezelfde instelling interesse hebben in een bepaalde module, dan kunnen zij deelnemen in een ander seizoen.

De opleiding Archiefassistent is niet geschikt voor Medewerkers post en archief van bedrijven of overheden.

Hoe praktijkgericht en kleinschalig is de opleiding?

De modulen zijn kleinschalig van opzet. Voor de basismodule geldt een maximum van 20 studenten en voor de vervolgmodulen 14 studenten. U voert tijdens elke module opdrachten uit, zowel individueel als gezamenlijk. U deelt kennis en ervaring met uw medestudenten.
Daarnaast krijgt u individuele begeleiding en advies van uw docent.

Diploma

Diploma Archiefassistent op zak? Dat betekent dat u beschikt over archivistische basiskennis en vaardigheden. Als archiefassistent bent u in staat om taken op het gebied van dienstverlening en archiefbeheer in een breder kader te plaatsen. U voert uw werk zelfstandig en servicegericht uit, met respect voor het archiefmateriaal dat u beheert en beschikbaar stelt.