Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence

Dutch Applied AI Award

De Dutch Applied AI Award is een van de prijzen die tijdens de jaarlijkse Computable Awards wordt uitgereikt. Sinds 2020 beloont ons Centre of Expertise Applied AI samen met Computable en podcast De Dataloog een vernieuwend initiatief op het gebied van toegepaste Artificiële Intelligentie, en daar zijn we trots op!

Winnaar 2022

De Dutch Applied AI Award 2022 is 5 oktober tijdens de Computable Awards uitgereikt aan WSK Medical. De start-up in Amsterdam ontving de prijs voor Zeno AI, een techniek die kno-artsen helpt om keelkanker bij patiënten in een vroeg stadium op te kunnen sporen.

Juryvoorzitter Nanda Piersma: “De techniek heeft een nieuwe groep gebruikers bereikt. Kno-artsen hebben Zeno AI geadopteerd in hun dagelijkse werk. Dat maakt de toepassing uniek.” Een mooi voorbeeld waarbij mens en technologie samenwerken!

Juryprijs

Onze award is een juryprijs en geen publieksprijs. Achter die keuze zitten verschillende redenen, zoals het willen minimaliseren van de invloed van grote bedrijven met mogelijk veel stemmers.

De jury - bestaande uit vijf experts op het gebied van Applied AI - kiest uit alle inzendingen vijf initiatieven die kans maken op de Dutch Applied AI Award. Na een pitchronde in De Dataloog bepaalt de jury de uiteindelijke winnaar. De vijf genomineerden krijgen dus allemaal een podium om zichzelf en hun initiatief te presenteren in een uitzending van de goedbeluisterde podcast. Daarmee levert de Dutch Applied AI Award niet alleen een prijs, maar ook bekendheid op!

Uitreiking van de Dutch Applied AI Award in 2021

Het juryoordeel wordt bepaald op basis van de pitch en de hieronder gestelde criteria.

Criteria

  • Applied AI - in hoeverre is de oplossing al geïmplementeerd, wordt het gebruikt door de beoogde doelgroep en hoe groot is het aantal (potentiële) klanten/het aantal mensen dat met deze innovatie direct of indirect wordt geholpen.
  • Uniekheid - in hoeverre is de innovatie de enige in haar soort, is het nooit eerder op de markt gebracht en kan het doel van de innovatie niet op een andere manier worden behaald.
  • Responsible AI (transparantie, privacy, fairness, etc.) - in hoeverre is het ontworpen of gebruikte AI-algoritme transparant. Stelt het de gebruiker in staat om verantwoording af te leggen en duidelijk te zijn over de factoren die de algoritmische beslissingen beïnvloeden.

Uit analyses blijkt dat er in Nederland en Europa een sterke kennisbasis is op het gebied van AI, maar dat de toepassing ervan achterblijft bij Azië en Noord-Amerika. Start-ups spelen een cruciale rol in het versneld toepasbaar maken van AI, versterken van het verdienvermogen en aanpakken van maatschappelijke problemen. De Dutch Applied AI Award laat dit zien en is een mooie steun in de rug van de genomineerden.

Henk-Jan Vink - TNO

Jury

De jury voor de Dutch Applied AI Award bestaat uit:

  • Maaike Harbers - Lector Artificial Intelligence & Society aan de Hogeschool Rotterdam
  • Jurjen Helmus - Eigenaar van De Dataloog en trekker van het Smart Asset Management Lab bij het HvA Centre of Expertise Applied AI
  • Nanda Piersma - Wetenschappelijk directeur van het HvA Centre of Expertise Applied AI
  • Henk-Jan Vink - Managing Director bij TNO Unit ICT en medeschrijver van de Nederlandse AI-strategie
  • Jann de Waal - Oprichter van INFO en Chairman of Topsector Creative Industries van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Gepubliceerd door  Applied Artificial Intelligence 6 oktober 2022