Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence

Dutch Applied AI Award

De Dutch Applied AI Award is een van de prijzen die tijdens de jaarlijkse Computable Awards wordt uitgereikt. Sinds 2020 beloont ons Centre of Expertise Applied AI samen met Computable en podcast De Dataloog een vernieuwend initiatief op het gebied van toegepaste Artificiële Intelligentie, en daar zijn we trots op!

AANMELDEN DUTCH APPLIED AI AWARD 2024

De nieuwe inschrijvingsronde staat weer open! Draag je vernieuwende initiatief op het gebied van toegepaste Artificiële Intelligentie voor. Nomineren kan tot maandag 1 juli via deze link.

Het is dit jaar een speciale editie aangezien we de award voor de vijfde keer uitreiken. Uit alle inzendingen maakt de jury een top 3. De winnaar wordt op donderdag 28 november verkozen tijdens de uitreiking van de Computable Awards in de Jaarbeurs Utrecht. De top 3 wordt op dinsdag 12 november uitgenodigd op de Hogeschool van Amsterdam om zijn innovatieve AI-toepassing te pitchen.

Winnaar 2023

KLM Engineering & Maintenance, Mainblades en KPN hebben de Dutch Applied AI Award 2023 gewonnen. De jury van de award was met name lovend over de koppeling van drones, communicatietechnologie en Artificiële Intelligentie in dit samenwerkingsverband. KLM, Mainblades en KPN ontvingen de prijs op de jaarlijkse Computable Awards op 30 oktober uit handen van juryvoorzitter Nanda Piersma.

Vliegtuiginspectie met connected drones

De inspectie van vliegtuigen is belangrijk, maar ook tijdrovend. Door de inzet van drones kan KLM schade sneller detecteren. In het innovatietraject levert Mainblades de software en technologie voor visuele inspecties van vliegtuigen met geautomatiseerde drones. KPN zorgt voor de connectiviteit.

Juryprijs

Onze award is een juryprijs en geen publieksprijs. Achter die keuze zitten verschillende redenen, zoals het willen minimaliseren van de invloed van grote bedrijven met mogelijk veel stemmers.

De jury - bestaande uit vijf experts op het gebied van Applied AI - kiest uit alle inzendingen vijf initiatieven die kans maken op de Dutch Applied AI Award. Na een pitchronde in De Dataloog bepaalt de jury de uiteindelijke winnaar. De vijf genomineerden krijgen dus allemaal een podium om zichzelf en hun initiatief te presenteren in een uitzending van de goedbeluisterde podcast. Daarmee levert de Dutch Applied AI Award niet alleen een prijs, maar ook bekendheid op!

Uitreiking van de Dutch Applied AI Award in 2023

Het juryoordeel wordt bepaald op basis van de pitch en de hieronder gestelde criteria.

Criteria

  • Applied AI - in hoeverre is de oplossing al geïmplementeerd, wordt het gebruikt door de beoogde doelgroep en hoe groot is het aantal (potentiële) klanten/het aantal mensen dat met deze innovatie direct of indirect wordt geholpen.
  • Uniekheid - in hoeverre is de innovatie de enige in haar soort, is het nooit eerder op de markt gebracht en kan het doel van de innovatie niet op een andere manier worden behaald.
  • Responsible AI (transparantie, privacy, fairness, etc.) - in hoeverre is het ontworpen of gebruikte AI-algoritme transparant. Stelt het de gebruiker in staat om verantwoording af te leggen en duidelijk te zijn over de factoren die de algoritmische beslissingen beïnvloeden.

Uit analyses blijkt dat er in Nederland en Europa een sterke kennisbasis is op het gebied van AI, maar dat de toepassing ervan achterblijft bij Azië en Noord-Amerika. Start-ups spelen een cruciale rol in het versneld toepasbaar maken van AI, versterken van het verdienvermogen en aanpakken van maatschappelijke problemen. De Dutch Applied AI Award laat dit zien en is een mooie steun in de rug van de genomineerden.

Henk-Jan Vink - TNO

Jury

De jury voor de Dutch Applied AI Award bestaat uit:

  • Maaike Harbers - Lector Artificial Intelligence & Society aan de Hogeschool Rotterdam
  • Jurjen Helmus - Eigenaar van De Dataloog en trekker van het Smart Asset Management Lab bij het HvA Centre of Expertise Applied AI
  • Nanda Piersma - Wetenschappelijk directeur van het HvA Centre of Expertise Applied AI
  • Henk-Jan Vink - Managing Director bij TNO Unit ICT en medeschrijver van de Nederlandse AI-strategie
  • Jann de Waal - Oprichter van INFO en Chairman of Topsector Creative Industries van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Gepubliceerd door  Applied Artificial Intelligence 4 maart 2024