Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence

Amsterdam AI

Amsterdam AI is het samenwerkingsverband tussen overheids-, academische, medische en andere organisaties in Amsterdam. De Hogeschool van Amsterdam maakt met het Centre of Expertise Applied AI deel uit van de coalitie.

De projecten binnen deze Amsterdamse AI-hub richten zich op het versterken van het AI-ecosysteem en werken aan AI-oplossingen in drie domeinen: bedrijfsinnovatie, ondersteuning van burgers, en gezondheid. Hiermee helpt Amsterdam AI de stad om verantwoorde technologie op het gebied van AI te ontwikkelen en in te zetten.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Wat is Amsterdam AI?

In december 2019 ging het initiatief Amsterdam AI van start, toen nog onder de naam AI Technology for People. Deze coalitie van Amsterdamse kennisinstellingen investeert de komende tien jaar 1 miljard euro in de ontwikkeling van verantwoorde AI-technologieën. Bijvoorbeeld door het opzetten van onderzoeksprogramma’s, aantrekken van topwetenschappers en opleiden van studenten met state-of-the-art kennis van AI.

Het samenwerkingsverband is bedoeld om de stad te helpen bij het ontwikkelen en inzetten van verantwoorde tech op het gebied van AI, en richt zich op het bedienen van mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg, bedrijfsinnovatie en ondersteuning van burgers. Het initiatief moedigt samenwerking aan met toonaangevende instellingen over de hele wereld, evenals met publieke partners en leden in het bedrijfsleven.

Wie zijn de samenwerkende partners?

De volgende organisaties zijn betrokken bij het initiatief, dat een grote positieve impact wil hebben op het dagelijks leven van mensen en de sociaaleconomische ontwikkeling in de regio.

Coalitie brengt AI-special uit

Voor een speciale AI-bijlage van het wetenschappelijk tijdschrift New Scientist (2020) sloeg Amsterdam AI de handen ineen. Het magazine staat vol verhalen, interviews en voorbeelden van AI-projecten in Amsterdam. Het interview met onze wetenschappelijk directeur Nanda Piersma en oud-programmamanager Katrien de Witte vind je op de pagina's 20-22.

Gepubliceerd door  Applied Artificial Intelligence 7 juli 2023