Amstelcampus

Expositie #MYOWNGENDER

Alle nuances tussen man en vrouw blootgelegd

Evenement

Vier jaar lang verkende beeldend kunstenaar Sevilay Maria het oneindige grijze gebied tussen man en vrouw. Haar project #MYOWNGENDER vertelt de verhalen van diegenen die de regels van het genderspectrum tarten. Met ieder formulier dat ze invullen en ieder toilet dat ze bezoeken. De expositie, die eerder te zien was in de Westergasfabriek en de OBA, is vanaf 11 mei 2021 te bewonderen bij de Hogeschool van Amsterdam via een virtuele tour.

Georganiseerd door FLOOR en HvA Pride.

In de expositie #MYOWNGENDER zijn modellen die niet binnen de traditionele tweedeling van man en vrouw passen, vastgelegd op diepzwart of transparant glas, via een fotografietechniek uit 1851, genaamd collodion wet plating. Wat hun leeftijd, achtergrond of religie ook mag zijn, allemaal worden ze onderdeel van een constructie die iedere kijker insluit in hun verhaal. De kijker wordt de bekekene. Als is het maar voor heel even. Een van de 31 modellen uit de expositie is HvA-student Noah Oijnhausen, die trans, non-binair en queer is.

VIRTUELE EXPOSITIE

Omdat de HvA-gebouwen op dit moment gesloten zijn, kun je een virtuele rondleiding maken door de expositie. In deze virtuele rondleiding kun je niet alleen de expositie bekijken, maar ook op interactieve wijze vanalles te weten komen over gender.

OVER SEVILAY MARIA

Sevilay Maria (1984) bespreekt de thema’s van onze moderne tijd via een fotografische techniek uit 1851. Binnen deze tegenstrijdigheid kijkt ze verder dan het eerste gezicht, om een unieke ‘ik’ op beeld vast te leggen. Als fotografe belichaamt ze eenzelfde contradictie als haar werk: de artistieke creatief verenigd met de gedisciplineerde chemicus. De stormen uit haar verleden vormden Sevilay Maria’s onuitputtelijke motivatie en de affectie voor het ongemakkelijke die haar uiteindelijk collodion wet-plating zou brengen. Want hoewel ze ook ervaren is op het gebied van digitale fotografie, was het de complexiteit van het chemische proces achter deze techniek die haar interesse wekte.

Gepubliceerd door  FLOOR 7 april 2021

Startdatum 11 mei