Alumni

Kennisparade 2022 gemist?

Luister de podcasts en kijk terug!

Op de Kennisparade komen we als HvA community samen om kennis en verhalen uit de praktijk van de HvA met elkaar te delen. Het is een weerspiegeling van onze kennisinstelling waarin de verbinding tussen onderwijs, praktijkgericht onderzoek en beroepspraktijk de rode draad is. Nieuw dit jaar was het speciale programma voor HvA alumni. Als verbinder tussen de HvA en het werkveld mogen zij zeker niet ontbreken. Heb je het gemist? Er zijn video's om terug te kijken en podcasts om te beluisteren.

De Kennisparade 2022 stond in het teken van Diversiteit en inclusie. De andere D’s; digitalisering en duurzaamheid kwamen ook aan bod. Want hoe geven we invulling aan deze thema’s (uit het Instellingsplan) op de werkvloer, in het klaslokaal en binnen onze organisatie?

Tijdens de Kennisparade is de Professor of Practice Diversiteit en Inclusie, Abdelhamid Idrissi, geïnstalleerd. Als boegbeeld van diversiteit gaat hij aan de slag met thema’s als kansengelijkheid en inclusiviteit.

Wat is de Kennisparade?

Op de Kennisparade komen medewerkers, studenten en alumni samen om kennis en verhalen uit de praktijk van de HvA met elkaar te delen. Het is een weerspiegeling van onze kennisinstelling waarin de verbinding tussen onderwijs, praktijkgericht onderzoek en beroepspraktijk de rode draad is.

Diversiteit & Inclusie in de spotlight op de Kennisparade 2022

Vanuit het DeLaMar theater in Amsterdam vond donderdag 10 februari de tweede editie van de Kennisparade plaats. Het evenement (ook dit jaar geheel online) stond in het teken van Diversiteit & Inclusie.

Onder leiding van dagvoorzitter Mahutin Awunou ontrolde zich een gevarieerd en inspirerend ochtendprogramma. In de kick off vertelt rector Geleyn Meijer, geheel in pak met daaronder sneakers van ‘Nike by you x HvA’, dat hij trots is op hoe de HvA de afgelopen twee jaar met alle uitdagingen is omgegaan. Waar in de afgelopen jaren al een focus is gelegd op Digitalisering (digitaal en blended onderwijs) en Duurzaamheid is er deze editie aandacht voor Diversiteit en Inclusie. Een thema dat in de huidige maatschappij volop speelt en waar we als HvA een voortrekkersrol in kunnen vervullen door dit mee te geven aan onze studenten.

Duurzaam op weg naar de toekomst

Keynote spreker Floris Alkemade (voormalig Rijksbouwmeester en architect) vertelt ons meer over ‘De toekomst van Nederland’. Hoe zorgen we ervoor dat we op een duurzame manier onze toekomst tegemoet gaan, zonder een spoor van verwoesting achter te laten? ‘We staan als samenleving voor een aantal grote maatschappelijke vraagstukken, die vragen dat we onze koers veranderen.’ Daar zijn we echter door de focus op cijfers en spreadsheets vaak niet meer goed in staat. Alkemade ziet een rol voor kunstenaars en ontwerpers binnen dit proces. Met hun verbeeldingskracht, improvisatievermogen en durf kan structuur aangebracht worden in chaotische omstandigheden en kunnen onvermoede verbanden gelegd worden.

Na een bevlogen voordracht van stadsdichter Gershwin Bonevacia over gelijke kansen (‘wij zijn het canvas, en er is voldoende ruimte om te kleuren’) is het podium voor tweede keynote spreker Joris Luyendijk. In zijn nieuwste boek ‘De 7 vinkjes: hoe mannen als ik de baas spelen’ vertelt hij hoe het kan dat hij, en mannen als hij, nog zo vaak de touwtjes in handen hebben. En wat voor effect bepaalde omstandigheden en kenmerken hierin een rol hebben gespeeld. Deze omstandigheden en kenmerken, zoals blank, middelbare leeftijd of hoogopgeleid, noemt hij zelf de ‘7 vinkjes’. Met behulp van inzichten uit de werken van Gloria Wekker en Kimberlé Crenshaw houdt hij iedereen die 7, 6 of meerdere vinkjes heeft een spiegel voor.

Veilig klimaat

In gesprek met Mahutin vertelt decaan Faculteit Techniek Esther Ras, portefeuillehouder Diversiteit & Inclusie, dat zij zichzelf liever ambassadeur noemt dan portefeuillehouder. Gevraagd naar haar persoonlijke drijfveren om zich in te zetten voor diversiteit en inclusie zegt ze: “Ik heb altijd in het onderwijs gewerkt en vind het fantastisch om met jongeren te werken. We hebben een wettelijke maar ook een morele plicht om binnen onze leergemeenschap een veilig klimaat te creëren voor alle studenten en medewerkers.”

Voordat het plenaire programma overgaat in de verschillende workshops en masterclasses, is het podium voor Nynke van Dijk, Decaan van de FG en FBSV. Als juryvoorzitter van de ‘Onderzoek van het Jaar’ Prijs mag zij het onderzoek Sensing Streetscapes van het Centre of Expertise Urban Technology feliciteren met zowel de jury- als de publieksprijs. Urban Technology wint deze prijs voor de tweede keer op rij.

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 18 februari 2022